Subsidie provincie Zeeland voor restauratie twee Walcherse rijksmonumenten
De Provincie Zeeland stelt 2,8 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van 13 rijksmonumenten in de provincie. Met deze subsidie wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van het Zeeuws erfgoed. Voor Walcheren gaat het om twee monumenten: het De Rijckere-orgel in Middelburg en molen de Jonge Johannes in Serooskerke.
De geselecteerde monumenten, waaronder historische boerderijen, molens, orgels en een buitenplaats, zijn van grote cultuurhistorische waarde en vormen vaak een onmisbaar onderdeel van ons landschap, stelt de provincie. Door deze monumenten te restaureren en te behouden, kunnen toekomstige generaties blijven genieten van deze bijzondere plekken.
Meer aanvragers
In het coalitieakkoord is afgesproken dat er méér geld wordt uitgetrokken voor ons erfgoed, aldus gedeputeerde Harry van der Maas. Hij is blij dat met deze extra middelen bijna twee keer zoveel aanvragers kunnen worden geholpen bij de instandhouding van beeldbepalende objecten. Ook de toegankelijkheid van al het moois dat Zeeland op het gebied van erfgoed te bieden heeft vindt de provincie belangrijk.
28 projecten
De restauratiesubsidie was ruim overschreven. In totaal hadden 28 projecten een aanvraag ingediend voor steun vanuit de Provincie, wat op een bedrag neer kwam dat ruim het dubbele was van de 2,8 miljoen dat beschikbaar is. De keuze voor deze 13 monumenten is gebaseerd op verschillende criteria, zoals de cultuurhistorische waarde, de bouwkundige staat en de mate waarin de eigenaar zelf in de restauratie investeert. Daarnaast is gekeken naar de bijdrage die de restauratie levert aan de lokale gemeenschap en de toeristische aantrekkelijkheid van de regio.
Lokale bedrijven
Het De Rijckere orgel staat sinds vorig jaar in de Sint-Augustinuskerk in Middelburg. Het is in 1776 gebouwd door de Vlaamse orgelbouwersfamilie De Rijckere. Ook in de Middelburgse Oosterk staat een door hen gebouwd orgel. Molen de Jonge Johannes te Serooskerke is gebouwd in 1835.
Voor de restauratiewerkzaamheden worden lokale bedrijven ingeschakeld, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd. Bovendien trekken gerestaureerde monumenten meer toeristen, wat weer positieve effecten heeft voor de horeca en de detailhandel.
Het uit 1776 stammende De Rijckere-orgel. (foto: Omroep Zeeland)