Lange Jan houdt Middelburgers uit hun slaap: ‘Kan iemand de klok van de Lange Jan even uitzetten?’

Heeft de Lange Jan je vannacht ook uit je slaap gehouden? Rond middernacht bleef de klok bijna een kwartier lang slaan, tot frustratie (en hilariteit) van veel Middelburgers. Wat de oorzaak was? Iets met een nieuwe computer en oud en nieuw…

“Ik dacht dat het mijn nieuwe medicatie was toen ik de Lange Jan hoorde luiden afgelopen nacht, maar het was echt waar dat hij heel Middelburg de kans niet gaf om te slapen”, reageert Gé Henning dinsdagochtend op X. “Droom ik of horen jullie ook klokken luiden hier in Middelburg?”, vroeg Jess zich om 00.07 uur af.

Marcelle Davidse twijfelde niet aan zichzelf vannacht. “Kan iemand de klok van de Lange Jan even uitzetten”, schreef ze om 00.06 uur op X. Jan Willem Nieuwenhuyzen denkt dat de gemeente alvast voorbereidingen aan het treffen is: “Stevig klokgelui om middernacht in #middelburg @Gem_Middelburg Alvast oefenen voor Kerstnacht?” Anderen maakten zich gelijk een beetje zorgen. “Ik dacht echt even: wat zou er zijn? Beatrix dood? Dijkdoorbraak ergens?”, zegt een Middelburger.

‘Het klonk harder dan normaal’

“De Lange Jan is op tilt geslagen! Blijft maar beieren”, schrijft Wendy Westerlaken, die het idee heeft dat het ook harder klinkt dan normaal. Dat kan kloppen: “Het zal de bourdonklok zijn geweest, dat is de grootste klok”, zegt beiaardier Janno den Engelsman, die een filmpje gezien heeft van het luiden.

“De slagklok slaat het aantal uren, dus om twaalf uur ’s nachts, slaat die twaalf keer. Nu was de klok echt gaan luiden, zoals de kerkklok op zondagochtend. Als dat een tijdje aanhoudt, davert dat over de hele stad.”

De beiaardier vermoedt dat werkzaamheden van afgelopen week tot een storing hebben geleid. “Ze zijn bezig met de elektrische installatie op de toren, misschien dat het daar mee te maken heeft. Dat daar een storing is ontstaan.” Maar helemaal zeker weten doet hij het niet.

De oorzaak? Iedere dag oud & nieuw

De gemeente Middelburg komt uiteindelijk met het verlossende woord. “Gisteren is een nieuwe luidcomputer geïnstalleerd”, zegt een woordvoerder. Die computer gaat over het luiden van de klokken. “Ons is gebleken dat het oud-en-nieuwprogramma elke dag ingesteld stond.”

Middelburgers hoeven voor hun nachtrust vannacht dan ook niet te vrezen. “Als het goed is, is het nu gecorrigeerd en kan iedereen vannacht lekker slapen.” Het luiden van de klok ging vannacht uiteindelijk bijna een kwartier door. “Héhé! Eindelijk stil!”, schreef een Middelburgse twitteraar. “Om 00.13. Beetje van slag.”