Bewoners tegen de bouw van een flatgebouw dat uitzicht verstoort

Bewoners van de Middelburgse wijk Mortiere zijn tegen de bouw van een flatgebouw in hun wijk dat maximaal twaalf verdiepingen, oftewel 37,5 meter, hoog kan worden. Volgens hen is het in strijd met de toezegging die ze zes jaar geleden kregen toen ze een bouwkavel kochten dat hun uitzicht vrij zou blijven.

Het gebouw moet verrijzen naast de golfbaan, vlak langs de doorgaande weg N57. De verontruste bewoners spreken dan ook van ‘Manhattan aan de N57’, een schrikbeeld dat ze willen verhinderen. Een van de bewoners, Arjan Verdoes, sprak gisteren de raadscommissie Ruimte in Middelburg toe.

“Het plan strookt niet met wat er ooit tegen ons is gezegd toen we de woningen kochten. Er zou sprake zijn van kavels met goed uitzicht. Daar is uiteraard geen sprake meer van als pal tegenover ons zo’n hoog gebouw komt. Het pas ook niet in de Mortiere, een wijk met woningen in jaren-dertigstijl.”

Maximaal aantal woningen

Toch werd bij de start van de wijk in het ‘moederplan’ al de mogelijkheid genoemd van hoogbouw. Het werd later nog eens bevestigd in een herziening van het bestemmingsplan. Verdoes: Het maximale aantal woningen in de Mortiere ooit bepaald is op 1.380. Met de flat zou dat uiteindelijk op 1.443 woningen komen. Daarom willen we dat het gebouw of niet gebouwd wordt, of veel lager wordt.”

Skyline Middelburg

Volgens de omwonenden kan ontwikkelaar Consortium Mortiere vanwege hoogspanningskabels elders in de wijk bepaalde kavels niet optimaal bebouwen en wil men daarom de hoogte in gaan. Dat zal volgens Verdoes grote gevolgen hebben voor de skyline van Middelburg. “Die wordt nu gedomineerd door de Lange Jan, het stadhuis en de Oostkerk. De kerk is 45 meter hoog, dus als de flat erbij komt, met waarschijnlijk nog antennes op het dak voor mobiele telefonie, kun je je voorstellen hoe de skyline er zal gaan uitzien.”

De bewoners vrezen afname van hun woongenot en waardevermindering van hun woning als de torenflat er komt. Het is overigens nog niet zeker of het gebouw daadwerkelijk twaalf verdiepingen dus 37,5 meter hoog wordt. Dat is de maximale toegestane hoogte, maar de raadscommissie kreeg gisteren vier varianten van Consortium Mortiere gepresenteerd met een of twee flats van verschillende hoogten.

Onbevredigende bijeenkomst

De commissieleden wilden graag weten hoe de bewoners bij de plannen waren betrokken. Verdoes: “Wij ontvingen op 2 oktober een brief met een uitnodiging voor een informatieavond op 10 oktober voor de direct aangrenzende bewoners. Later was er een tweede informatieavond op 15 november voor alle ge├»nteresseerden. Dat was een onbevredigende bijeenkomst. Want het Consortium, de makelaar en de gemeente beweren dat wij hadden moeten weten dat er plannen voor hoogbouw bestonden. Maar dat is ons is dat nooit verteld.”

Omdat het college van burgemeester en wethouders nog geen voorstel heeft ingediend over de bouw van de flat volgde er gisteravond geen discussie tussen de raad en B&W.

Foto: In de Middelburgse wijk Mortiere staan veel woningen in jaren-dertigstijl (Omroep Zeeland)