Coffeeshops blijven verboden in Middelburg
In Middelburg komt geen coffeeshop. De overgrote meerderheid van de gemeenteraad steunt burgemeester Harald Bergmann in zijn afwijzing. Alleen D66 en FVD namen een afwijkend standpunt in.
De burgemeester beslist in een gemeente of een coffeeshop er komt of niet. Wel kan de gemeenteraad zijn wensen en bedenkingen vooraf over dit besluit kenbaar maken. Sinds 2008 is er geen coffeeshop meer in Middelburg. Toen sloot burgemeester Koos Schouwenaar Sixty-Two, nadat een jaar eerder Roxy al noodgedwongen zijn deuren had moeten sluiten.
Als het aan de huidige burgemeester Bergmann ligt, blijf dat ook zo. Zolang de overheid de verkoop weliswaar gedoogd, maar de teelt illegaal is, wil hij niets weten van een coffeeshop. Het feit dat het kabinet een proef in tien gemeenten heeft aangekondigd voor de verkoop van door de overheid gecontroleerde weet, verandert daar voor hem niets aan.
Illegale straathandel
D66’er Bas van der Reest en Martin Bos (FVD) waren het niet met hem eens. Bos hield het kort wat betreft zijn argumenten: “Ik kan er voor of tegen zijn, maar volgens mij gaat de overheid er niet over. Vraag via een referendum wat de bevolking ervan vindt.”
Van der Reest had meer woorden nodig. In een uitgebreid betoog gaf hij aan waarom hij voor een coffeeshop is. “Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5 procent van de bevolking regelmatig blowt. In Middelburg zijn dat 2.500 mensen. In feite veroordeelt de burgemeester deze mensen om hun toevlucht te nemen tot de illegale straathandel om daar aan soft drugs te komen.”
Geen zichtbare overlast
Volgens Van der Reest kan de aanwezigheid van een coffeeshop de illegale verkoop op straat afromen en dus ook de overlast. Burgemeester Bergmann betoogde dat het wel mee viel met de overlast. “Natuurlijk wordt er gedeald, maar zichtbare overlast is er nauwelijks. Wat Van der Reest de opmerking ontlokte: “Natuurlijk is die niet zichtbaar. Verwacht u dat dealers met een spandoek gaan staan: koop hier drugs? Natuurlijk niet, want dat is illegaal.”
Van der Reest liet weten dat ‘zijn mailbox volliep’ met klachten van burgers over dealen op straat. Bergmann: “De mailbox van de gemeente loopt niet vol. Dus misschien wil de heer Van der Reest de klachten aan ons doorgeven?”
De rest van de raadscommissie steunde de burgemeester. Dat wordt volgende week donderdag bekrachtigd in de voltallige gemeenteraad, waarna burgemeester Bergmann voor de komende jaren coffeeshops in Middelburg opnieuw zal verbieden.