Grote brand in woning centrum van Vlissingen: ‘We zagen de deur open staan en zijn gelijk naar boven gerend’

Een grote brand vanavond in het centrum van Vlissingen. Van een pand aan de Weteringstraat zijn de eerste en tweede verdieping goeddeels uitgebrand. Voor zover bekend waren er geen slachtoffers te betreuren. Nabijgelegen woningen werden ontruimd door de politie.

Rond 20.20 uur kwam de eerste melding binnen bij de alarmcentrale. Hierop werden meteen twee brandweerwagens en een hoogwerker ter plaatse gestuurd. Ook werd er nog een waterwagen opgeroepen. Niet veel later werd opgeschaald naar een grote brand.

Naast de brandweer werden ook de ambulancedienst en een traumateam opgeroepen. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland was dat voor de zekerheid.

Om de brand te kunnen blussen, moest de brandweer een watertransportsysteem aanleggen naar de Koopmanshaven. Dat is ongeveer 500 meter van de Weteringstraat vandaan.

De omliggende panden werden afgeschermd met water om overslag van de brand te voorkomen. Een hoogwerker werd ingezet om de brand van bovenaf te blussen.

Blijf binnen

Vanwege de rookontwikkeling waarschuwde de Veiligheidsregio dat mensen in de omgeving binnen moeten blijven en niet naar de plek van de brand moesten komen. Ook was het advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Jurren Woortmijer woont schuin tegenover het pand waar de brand uitbrak. Hij is vooral erg geschrokken van wat er is gebeurd. “Ik hoorde de buurtbewoners en toen zag ik de hele straat blauw staan en toen zijn we gelijk gaan kijken. Toen zagen we dat de voordeur open stond en zijn we gelijk naar boven gerend. Maar het was dusdanig heet en er stond zoveel rook, dat ik de woning niet verder binnen ben gegaan.”

Ontruiming

Vervolgens is hij weer naar beneden gegaan en werd de woning en het plein ontruimd. “Daarna ben ik gaan wachten op de brandweer.” Jurren wist niet of er nog iemand boven was. “We hebben nog heel hard geroepen, maar we hebben niemand meer gehoord. Ik heb gelukkig vernomen dat de vrouw die daar woont bij de politie zat.”

Layana Thiel woont een paar huizen verder. Zij moest van de politie haar woning uit. “Er was kennelijk explosiegevaar”, vertelt ze. “Ik lag eigenlijk al in bed om lekker uitgerust te kunnen zijn voor werk. Maar dat liep dus anders.”

Slaapplek

Layana wist niet wanneer ze haar woning weer in mag. “Ik hoorde dat het nog tot middernacht kan duren. Dus ik heb mijn nummer achtergelaten en dan hoor ik wel wanneer ik naar huis mag.” Een slaapplek heeft ze in ieder geval al. “Mijn moeder, tante en mijn oma zijn hier allemaal, dus ik kijk wel met wie ik mee naar huis ga.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Omroep Zeeland