De auto moet binnen een jaar definitief verdwijnen uit de hoofdstraat in Domburg

Voor de auto is in de hoofdstraat in Domburg binnen een jaar geen plek meer, maar ook de fietsers mogen er pas komen na sluiting van de winkels. Het moet een wandelgebied worden. Dat staat in de Verkeersvisie Domburg die wethouder Ruud van Houten van de gemeente Veere vanmiddag presenteerde.

De voetganger op nummer 1 in het centrum, fietsers tot aan het centrum, autoverkeer buiten het centrum om, parkeren of afstand. Dat zijn de belangrijkste punten uit de Verkeersvisie Domburg waarmee de Veerse wethouder Ruud van Houten (VVD) de overlast van auto’s uit het centrum van Domburg wil tegengaan. Hij presenteerde gisteren voor een volle zaal de plannen. De burgers, die via een enquête ook bij de totstandkoming waren betrokken, mogen nu hun visie geven.

Van Houten: “Door de hoofdstraat wandelen dagelijks veel mensen, er zijn ook veel winkels. Met de auto’s die er doorheen rijden is het er nu vaak heel onveilig. Daar willen wij een einde aan maken. De oplossing is duidelijk: de hoofdstraat moet autovrij worden, het wordt het domein van wandelaars.”

Ongewenste effecten

Maar die ‘eenvoudige’ oplossing kan leiden tot ongewenste effecten. Van Houten: “Als het aan ons ligt moet de hoofdstraat in het najaar van 2024, dus over een jaar, autovrij zijn. Maar we willen voorkomen dat dan vervolgens door sluipverkeer elders in het centrum zich problemen gaan voordoen. Dus we willen samen met de afsluiting van de hoofdstraat ook maatregelen nemen in aanpalende straten om een waterbedeffect te voorkomen.”

De slogan is: minder blik (auto’s) op straat. Maar het ene blik is het andere blik niet. Van Houten: “Wij maken onderscheid tussen inwoners die het hele jaar in Domburg vertoeven en mensen die een vakantiewoning hebben en andere toeristen. De eerste groep moet zo veel de auto vlak bij de woning kunnen parkeren. De andere groep kan dat in de toekomst wellicht op een iets grotere afstand doen. Het betekent dat wij de vergunningen van mensen met een vakantiewoning daar op zullen aanpassen. Het kan niet zo zijn dat onze inwoners overlast ondervinden van auto’s van vakantiegangers die daar één, twee, drie weken geparkeerd staan.”

De Verkeersvisie Domburg is onderdeel van een aanpak van de gehele noordwestroute in de gemeente Veere. Na Domburg volgen plannen voor Serooskerke, Aagtekerke, Grijpskerke en Oostkapelle om de verkeerssituatie te verbeteren.

Foto: Inwoners van Domburg buigen zich over de Verkeersvisie Domburg (foto: Adrie Boxmeer)