Concert ‘Componisten in oorlogstijd’ in Galerie Smith Art Middelburg

In het kader van de tentoonstelling ‘Componisten in Oorlogstijd’ in de Wandelkerk, vindt op 20 oktober 2023 om 17.00 uur een concert plaats in Galerie Smith Art, Singelstraat 13 in Middelburg. Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (piano) spelen werken die tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden waren.

Vergeten componisten

Nederland kende een bloeiend muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. De Tweede Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan soms pas ontluikende, glansrijke muzikale carrières. Dit deel van de Nederlandse muziekgeschiedenis is maar weinig verteld. Musici en componisten werden vervolgd omdat ze joods waren. Zij mochten niet meer optreden, hun muziek werd verboden. Velen doken onder of gingen in het verzet. Een groot deel overleefde de oorlog niet. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, werd hun muziek vergeten.

Muziek
Het concert in de mooie, lichte ruimte van galerie Smith Art biedt de unieke gelegenheid met deze muziek kennis te maken. Er klinkt muziek van Leo Smit, een vrolijke jonge man, een zondagskind bijna, die ook voor film en theater schreef. Johanna Bordewijk-Roepman, echtgenote van de schrijver Bordewijk, schreef haar oorlogssonate in 1943, een deel van haar werken ging tijdens een bombardement verloren.

Dick Kattenburg schreef vrolijke, swingende muziek. Hij wilde naar Hollywood, maar eerst moest hij leren schrijven voor groot orkest. Kattenburg nam les van componist Leo Smit, terwijl hij al ondergedoken zat. Hij werd opgepakt tijdens een razzia in een bioscoop en stierf in Auschwitz, 24 jaar oud.

Mischa Hillesum is de jongere broer van de bekende schrijfster Etty Hillesum. Haar geboortehuis staat in Middelburg aan het Molenwater. Mischa was een wonderkind, volgens ooggetuigen speelde hij ‘als een engel’. Hij componeerde twee prachtige preludes. Etty en Mischa overleefden de oorlog niet, Mischa werd slechts 24 jaar.

Toegang: vrijwillige bijdrage, reserveren via smithart@live.nl.