Middelburgse reddingsbrigade levert reddingsboot voor Oekraïne

Een reddingsboot van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, gaat naar Oekraïne. De boot, ook wel reddingsvlet genoemd, zal gebruikt worden in het gebied bij Cherson dat eerder deze week overstroomde na de verwoesting van een stuwdam in de Djnepr-rivier.

De Middelburgse vlet gaat zondagavond op transport zodat deze begin komende week eerst naar Polen en vervolgens naar Oekraïne vervoerd kan worden. Voor de Van Dixhoornbrigade betekent het beschikbaar stellen van de vlet met name dat een tijdje geïmproviseerd moet worden wat betreft het materieel. Hiervoor is al samenwerking gezocht met de collega’s van de brigade in Goes. Het ministerie neemt de kosten voor het vervangen van de vlet op zich.

Oproep ministerie

Donderdag deed het Ministerie van Buitenlandse Zaken bij Reddingsbrigade Nederland, de overkoepelende bond van alle reddingsbrigades in Nederland, het verzoek om vaartuigen te leveren. Vervolgens is geïnventariseerd welke brigades materieel beschikbaar hadden dat niet is aangemerkt voor de Nationale Reddingsvloot (NRV). Boten die onder de NRV vallen moeten namelijk inzetbaar blijven voor calamiteiten in eigen land, zoals bij de overstroming in 2021 in Limburg.

Verschillende reddingsbrigades, waaronder dus ook de Middelburgse, beschikken ook over ‘vrije’ reddingsboten. In totaal meer dan twintig reddingsbrigades hebben inmiddels toegezegd een boot te leveren. Volgens voorzitter Roland de Jong van de Van Dixhoornbrigade werd het besluit om steun toe te zeggen unaniem genomen. “Juist als Zeeuwse reddingsbrigade weten we natuurlijk wat een watersnoodramp betekent. Als er dan een internationaal hulpverzoek wordt gedaan, hoeft niet lang getwijfeld te worden.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.