Domburg viert 800 jaar stadsrechten met openluchtontbijt: ‘Het moet de buurt verbinden’

In boerenmarktstijl schoven vanochtend honderdvijftig Domburgers aan tafel voor een ontbijtje rond de Johanneskerk. De inwoners waren uitgenodigd vanwege achthonderd jaar stadsrechten. Terwijl de volwassenen genoten van een gezellig onderonsje, konden de kinderen blikgooien en lopend ringsteken.

Via een lopend buffet konden de gasten zelf hun eten opscheppen. “Ik had een hard broodje, bruine boterham, yoghurtje met cruesli en vruchtjes, een hardgekookt eitje, wafels en een sapje ebij”, vertelt Riënta van der Peijl. Ze zit aan een lange picknicktafel met zo’n tien andere inwoners, die ze niet zo goed kent. “Het is leuk dat deze activiteit elkaar verbindt. Door corona is er meer afstand ontstaan tussen de buurtbewoners en ik merkte dat ik een gezellig praatje onderling een beetje miste, daar had ik echt behoefte aan.”

Jong en oud

Jonge en oude inwoners zitten kriskras door elkaar en dat is volgens medeorganisator Lies Saman ook de bedoeling. “We kunnen met elkaar over de familie praten en over vroeger, de onderliggende gedachte is ook om jong en oud met elkaar te verbroederen.” Vandaar dat de organisatie ervoor heeft gekozen om tijdens het eten het spelletje Slabberjan te spelen. “De meeste Domburgers kennen dit traditionele spel wel en het is voor iedereen te begrijpen.”

Aan het begin van het spel krijgt iedereen een speeldop met een plaatje eronder, die moet je met elkaar ruilen in de hoop dat de waarde die erop staat hoger is. Van der Peijl ruilt haar dop met een kindje en tot haar schrik heeft ze het laagste van het laagste teruggekregen. “De Rit, daar ga ik niet mee winnen”, zegt ze. Het is voor haar de eerste keer dat ze het speelt. “Ik voel me eigenlijk niet zo aangetrokken tot het spel, maar we zitten hier en doen gezellig mee.”

Traditie

Dit openluchtontbijt wordt voor de eerste keer gehouden, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. “We zijn dik tevreden met de opkomst. Mensen kletsen met elkaar en lopen van tafel naar tafel, ik hoor veel positieve reacties dus wat mij betreft maken we er een traditie van”, zegt Saman. Deelnemer Roel Willemse is het met hem eens. “Honderd jaar wachten totdat we negenhonderd jaar stadsrechten hebben lijkt me een beetje lang, maar jaarlijks of eens per twee jaar lijkt me hartstikke gezellig”, aldus Willemse.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Honderdvijftig Domburgers kwamen bijeen rondom de Johanneskerk voor een gezamenlijk ontbijt (foto: Omroep Zeeland)