Met fluitjes, trommels en spandoeken protestmars tegen asielzoekerscentrum in Middelburg

Ruim 40 mensen lopen vanavond mee met de protestmars tegen het asielzoekerscentrum in het weidegebied van De Cleene Hooge in Middelburg. Met fluitjes, trommels en spandoeken laten de deelnemers zich horen tegen het mogelijk nieuwe asielzoekerscentrum aan de westkant van Middelburg. Dit moet plaats bieden aan maximaal 580 asielzoekers. Volgens de organisatie wordt geluid gemaakt omdat ze het gevoel hebben niet gehoord te worden.

“Deze actie is om de gewone man in de Griffoen een platform te geven”, vertelt Mike Mulstee, één van de organisatoren.

De organisatoren willen er vooral een positieve tocht van maken. “Het is geen tocht tegen asielzoekers,” vertelt Mulstee. “Het moet vooral een ludieke tocht worden, maar we willen ons laten horen omdat we dat gevoel niet krijgen vanuit de Middelburgse politiek.”

De mars startte om 17.45 uur vlakbij de plek waar het centrum zou moet komen. Met veel lawaai lopen de deelnemers via de wijk Griffioen, door de binnenstad naar het stadskantoor. Daar start vanavond een commissievergadering over het plan van burgemeester en wethouders (B&W) over het azc.

De vergadering begint met een inspraakronde voor burgers. Er hebben zich inmiddels 25 insprekers aangemeld. Voor de voorzitter van de raadscommissie aanleiding om de maximale spreektijd van 5 naar 4 minuten terug te brengen. Alle raadsfracties geven aan vandaag ‘vooral te willen luisteren naar de burgers’.

Twee aparte locaties

Eerder vandaag werd al bekend dat een meerderheid van de Middelburgse gemeenteraad wil dat het nieuwe asielzoekerscentrum wordt gesplitst in twee aparte locaties: een voor reguliere opvang en een voor noodopvang. Alleen GroenLinks/PvdA, de partij van de voor het azc verantwoordelijke wethouder Jeroen Louws, is voorstander van één locatie. De rest van de raad vindt de combinatie van 330 vaste plekken en mogelijk 250 flexibele te massaal.

Op dit moment gebeurt de opvang van asielzoekers in Middelburg op twee locaties: vaste plekken in voormalig bejaardenhuis Swerfrust aan de Laurens Stommesweg aan de westkant van de stad en de noodopvang in evenementenzaal Studio A58 aan de zuidkant. Bij ingebruikname van Swerfrust in 2015 sprak de gemeente af dat het azc daar maximaal 10 jaar zou blijven, tot 1 juli 2025.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Zie hier het overzicht van alle berichtgeving over het AZC