Antennes vliegen door de lucht in Westkapelle, vuurtoren tijdelijk dicht voor bezoekers

Het was nog even spannend of de monsterklus aan de vuurtoren in Westkapelle vandaag kon doorgaan. De antennes van netwerkprovider KPN bovenop de toren zijn aan vervanging toe en daarvoor werd een zestig meter hoge kraan ingeschakeld. Maar op de plek waar de kraan moest komen te staan, stond een auto geparkeerd. En de eigenaar was onbereikbaar omdat hij op vakantie is.

Met wat passen en meten kon de kraan toch naast de vuurtoren worden neergezet. Rond een uur of 11 konden de hijswerkzaamheden starten. Een oude antenne werd naar beneden gehaald en een nieuwe naar boven gehesen. Door de harde wind was dat af en toe best een uitdaging. “Ja, dat nieuwe spul mag natuurlijk niet tegen de toren botsen,” kijkt vuurtorencoördinator André Roelse toe.

Vuurtoren uitgezet

Hij is tijdelijk, samen met de andere vrijwilligers, de vuurtoren ‘uitgezet’. De spullen die er normaal gezien worden tentoongesteld zijn veilig opgeborgen, vertelt hij. “Je wilt niet dat ze na de werkzaamheden helemaal onder het stof zitten. Dus hebben we alles ingepakt.”

De kraan is als het goed is na vandaag weer weg. Maar dan is de klus nog niet klaar. Daarna moeten alle nieuwe kabels nog worden aangesloten. Roelse verwacht dat hij zijn spullen volgende week donderdag weer kan uitpakken. “Als de planning het toelaat natuurlijk. Je weet niet hoe dat met zulke klussen gaat,” zegt hij.

In de tussentijd gaat hij elke dag wel even kijken hoe het ervoor staat met ‘zijn’ vuurtoren. “Samen met de andere vrijwilligers volg ik de werkzaamheden op de voet. Dan maken we een fotootje en praten we even bij.”

Even zoals het is

Door de werkzaamheden aan de antennes, kunnen omwonenden met een KPN-abonnement soms minder goed bereik hebben. Volgens Roelse hebben hulpverleners daardoor tijdelijk een ander abonnement afgesloten om toch bereikbaar te zijn. Ook hij ervaart dat hij soms wat minder goed bereikbaar is. “Maar het is maar even zoals het is.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.