Twaalf jaar cel geëist voor gewelddadige verkrachtingen: ‘Walgelijk en misselijkmakend’

Een 38-jarige Vlissinger moet twaalf jaar de gevangenis in voor vier gewelddadige verkrachtingen, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De man kreeg eerder zeven jaar cel van de rechtbank in Middelburg voor de verkrachtingen, maar ging in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.

De advocaat-generaal wond er geen doekjes om. “Walgelijk en misselijkmakend”, noemde ze de feiten waar de man van wordt verdacht. “Het vonnis van de rechtbank in Middelburg doet geen recht aan de gruwelijkheden die verdachte de vier vrouwelijke slachtoffers heeft aangedaan.”

Stopwoord

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de veelal overeenkomstige verklaringen van de slachtoffers geloofwaardig en authentiek. Zo verklaren ze allemaal dat er vooraf geen afspraken gemaakt zijn over de seks, zoals het afspreken van een stopwoord.

Ook valt op dat de verdachte in alle gevallen eerst bij de vrouwen thuis afsprak en ‘normale’ seks met hen had. Nadat hij hun vertrouwen had gewonnen, liet de man de vrouwen naar zijn woning komen.

Honkbalknuppel

Daar ging het vervolgens mis. Hij bond ze vast, dwong ze tot anale seks, pakte ze bij de keel en sloeg de vrouwen. Daarbij gebruikte hij onder meer een honkbalknuppel en een bamboestok. De politie vond naast DNA-sporen ook bloedspetters tot aan het plafond op de slaapkamer van de verdachte.

Advocaat wraakt

De advocaat van de verdachte was al geruime tijd bezig met haar pleidooi, toen ze boos de zaal uitliep met haar cliënt na een opmerking van de voorzitter van het hof. Toen ze terugkwam besloot ze het hof te wraken.

Al de hele dag en ook bij eerdere zittingen heerste er een grimmige sfeer tussen de raadsheren (zo heten de rechters van het hof) en advocaat Natacha Harlequin. Een advocaat kan een wrakingsverzoek doen als de indruk bestaat dat een rechter partijdig is.

Een wrakingskamer moet onderzoeken of het wrakingsverzoek gegrond is en of de rechters/raadsheren vervangen moeten worden.

BDSM-spel

De verdachte blijft bij zijn verhaal dat er sprake was van vrijwillige seks. Dat hier geweld bij kwam kijken, ontkent hij niet, maar volgens hem was er sprake van een BDSM-spel.

Volgens het rapport van de psychiater en psycholoog lijdt de verdachte aan een ongespecificeerde parafiele stoornis, een langdurige seksuele interesse die afwijkt van de maatschappelijke norm.

Het is echter niet vast te stellen in hoeverre de verdachte controle heeft hierover, daarom is ook het risico op herhaling onduidelijk.

Geen politiebegeleiding

Voor de aanwezige slachtoffers was het even schrikken dat de verdachte niet onder politiebegeleiding de rechtszaal binnenkwam. De man zit officieel nog in detentie, maar heeft al dusdanige vrijheden, dat hij zelf naar de zitting toe kon komen.

De verdachte heeft volgens het OM op dit moment een stabiele relatie. Binnenkort wordt hij vader.