Ageeth van Maldegem geïnaugureerd als lector New Business Models aan HZ

Ageeth van Maldegem is vrijdag 24 mei geïnaugureerd als lector New Business Models aan de HZ. De plechtigheid vond plaats tijdens een groot evenement waarin duurzaam ondernemen centraal staat: Entrepreneurs for the Future.

Met het nieuwe lectoraat doet Van Maldegem praktijkgericht onderzoek naar hoe we tot nieuwe businessmodellen komen en hoe deze een motor kunnen zijn voor dynamische, brede welvaart in de regio. In haar inaugurele rede ging ze hier dieper op in. New Business Models is één van de vijftien lectoraten van de HZ. Alle onderzoeksgroepen zoeken in samenwerking met de praktijk naar antwoorden op maatschappelijke vraagstukken van bedrijven, overheden en instellingen.

Changemakers HZ

Tijdens het evenement Entrepreneurs for the future was er veel aandacht voor changemakers op de HZ. Dit zijn (oud-)studenten of medewerkers die op ‘uitzonderlijk ondernemende wijze’ bijdragen aan de maatschappelijke missies van de HZ. Het lectoraat New Business Models (zie hierboven) gaat vanaf nu elk jaar een prijs uitreiken aan zo’n changemaker. Tot de elf genomineerden behoren onder meer startup Brewright, dat de CO2 die vrijkomt tijdens het brouwen van bier wil opvangen, twee HBO ICT-studenten en docenten die een digitaal anatomiemodel hebben ontwikkeld, Mohammed Abdulhakk die een gebarentaalapp ontwikkelt waarmee je telefooncamera gebarentaal herkent en tenslotte het servies van DownUnder/Ocean Ceramics, dat is gemaakt van mosselschelpen.

Ageeth van Maldegem (r) bij haar inauguratie. Foto: HZ