Lagere straffen voor overvallers Hrieps, één verdachte vrijgesproken

Vijf van de zes verdachten van de overval Hrieps in mei 2019 zijn in hoger beroep veroordeeld tot lagere celstraffen dan eerder door de rechtbank in Middelburg opgelegd. Opvallend is dat een 36 -jarige man uit Goes, die eerder werd vrijgesproken, nu het langst de cel in moet. Zijn 38-jarige broer uit Kapelle is vrijgesproken door het gerechtshof in Den Haag, terwijl hij van de rechtbank in Middelburg wel de cel in moest. De straffen variëren tussen de drie jaar en acht maanden en drie jaar en tien maanden.

Het gerechtshof achtte het bewijs onvoldoende om een van de vijf eerder veroordeelde verdachten, een 38-jarige man uit Kapelle, weer straf op te leggen en sprak hem vrij. De andere vier moeten de cel in, maar voor een kortere duur. Een 28-jarige broer uit Middelburg moet drie jaar en acht maanden de cel in. Een 26-jarige man uit Bergen op Zoom en een 27-jarige Vlissinger kregen dezelfde straf. Een 36-jarige Goesenaar moet drie jaar en negen maanden de cel in.

Een andere 36-jarige man uit Goes, die door de rechtbank in Middelburg werd vrijgesproken, kreeg van het gerechtshof de zwaarste straf; drie jaar en tien maanden. Hij is een broer van de 28-jarige Middelburger en de vrijgesproken 38-jarige Kapellenaar.

Daarnaast moeten de veroordeelde mannen een bedrag van 362.980 euro terugbetalen aan de stichting Hrieps. Aan de slachtoffers moeten ze 2.000 euro terugbetalen.

De roof gebeurde op 12 mei 2019. Kort na het einde van het festival, werd bijna 400.000 euro geroofd uit een woning in Grijpskerke, de dagopbrengst van Hrieps. Door een stoeptegel door een raam in de voordeur te gooien, kwamen drie gemaskerde mannen binnen. Zij bedreigden een aanwezige 73-jarige vrouw en haar kleindochter met geweld en namen de dagopbrengst mee. Dat geld is nooit teruggevonden.

Voor festivalorganisator Hugo Kramer is de uitspraak zuur. “We moeten maar zien of we ooit iets van het geld terug gaan zien. die kans is niet zo groot, denk ik. En wat de straffen betreft ben ik blij dat er gestraft is en dat er vijf straf hebben gekregen. Dat een eerder veroordeelde nu vrijgesproken is, is wel teleurstellend.”

Kramer bedankt de politie en het Openbaar Ministerie voor alle tijd en moeite die zij erin hebben gestoken. “Het is een tijdrovende en moeilijke zaak die veel energie heeft gekost”, aldus Kramer. “Het vond ook plaats in een heel vervelend en naar milieu wat moeilijk is.”

“Ik zal er een streep onder moeten zetten, want we moeten door”, besluit Kramer. “We zijn al bezig met de opbouw van Hrieps voor 11 mei. Nogmaals, we kijken vooruit en moeten door.”

Dit is een artikel van WFM96.