Slavernij-excuses Vlissingen nog geen gelopen race

Pieter Jan Mersie van de ChristenUnie ziet na de commissievergadering van donderdagavond in Vlissingen mogelijkheden voor excuses voor het slavernijverleden. ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen die excuses namens de gemeente. Bij de vergadering was er ruimte voor vragen en andere partijen maakten daar gebruik van.

De vijf partijen willen net als Middelburg en Amsterdam dat de gemeente Vlissingen excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Uit onderzoek blijkt dat Vlissingen een belangrijke rol had in de slavenhandel. Zo was een kwart van de plaatselijke economie tussen 1760 en 1785 verbonden met de slavenhandel. Dat er nu discussie is ontstaan over die excuses is niet alleen in Vlissingen bekend, ook landelijke media pakken dit nieuws op.

“Het onderwerp leeft zeker ook omdat het kabinet wel die slag gemaakt heeft. En de gemeente Middelburg ook en Vlissingen, ja die blijft wat achter”, zegt Pieter Jan Mersie van de ChristenUnie. “Er waren best wel wat vragen ter verduidelijking. Ik vind dat juist fijn, als er vragen gesteld worden. Dan wordt er ook over nagedacht.”

Financiën en monument

Verschillende partijen zoals CDA, Lokale Partij Vlissingen (LPV), Partij Souburg Ritthem (PSR) en SGP hadden vragen aan de vijf partijen. Zo vroegen zij zich af of er ook een financiële tegemoetkoming moet komen zoals het kabinet heeft aangeboden? En of er ook een monument moet komen zoals in Middelburg? Mersie is daar helder over. “Dat leidt af van waar we het daadwerkelijk over hebben. We hebben het alleen over excuses voor het slavernijverleden en niets meer.”

Volgens Desiree Schrijver van D66, een van de indieners van het voorstel, zijn er terechte vragen gesteld. “Zeker. Ik hoop dat iedereen aan onze mensen excuus wil maken. Ik zou het raar en bijzonder vinden als we dat niet doen, als voormalige hoofdstad van de slavenhandel.”

13 april

Nadat Mersie uitgebreid aan het woord kwam, denkt hij dat de meeste vragen beantwoord zijn. “In de commissie zoals vanavond worden er vooral technische vragen gesteld. Op 13 april tijdens de raadsvergadering kunnen we het debat gaan voeren.” Desiree Schrijver van D66 verwacht meer te horen van de partijen. “Vanavond hield iedereen zich nog koest. Dan hoor je echt wat de partijen ervan vinden”, zegt ze.

13 april is de raadsvergadering en zal er een debat over dit onderwerp zijn. “Ik hoop dat de gedachten van partijen nog veranderen en dat er een ruime meerderheid komt”, aldus Mersie.

Onderzoek slavernijverleden

In juni 2021 is er in opdracht van de gemeente Vlissingen een rapport uitgebracht, “Het Slavernijverleden van Vlissingen”. Daarin is vastgesteld dat Vlissingen een belangrijke rol in de slavenhandel had. Zo was zo’n 25 procent van de economie van Vlissingen in de periode van 1760 tot 1785 direct of indirect verbonden met de Trans-Atlantische slavenhandel.

200 slavenschepen

Onder de slavenhandelaren waren diverse schepenen (=wethouders) van Vlissingen. Tussen 1750 en 1780 vertrokken er meer dan 200 slavenschepen uit Vlissingen, die zo’n 60.000 Afrikanen als slaaf inscheepten in West-Afrika. Daarmee was de Scheldestad met afstand koploper in de Nederlandse slavenhandel.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Het slavernijmonument in Middelburg (Omroep Zeeland)