Weg met die smartphone op de fiets, mij nie appen!

Stop jouw smartphone weg en focus je op het verkeer. Dat is de boodschap van de landelijke MONO campagne die vandaag is gestart in Middelburg. Fietsers op de Schroebrug in Middelbrug werden op hun rijgedrag aangesproken door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland én minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat.

Bellen, appen, even door de Spotifylijst scrollen. Het is levensgevaarlijk op de fiets, maar gebeurt toch nog vaak. Volgens de Zeeuwse verkeersorganisatie ROVZ is de kans op een verkeersongeluk twee keer zo groot als je tijdens het fietsen of autorijden met je mobieltje bezig bent. “We willen geen belerend vingertje opsteken, maar maken mensen bewust van de gevolgen die het checken van jouw smartphone bijvoorbeeld kan hebben”, aldus Hannie de Feijter van Veilig Verkeer Nederland.

Gelukkig zijn er simpele oplossingen. Je kunt jouw mobiel op stil, niet storen of focus zetten. Of anderen laten weten dat je onderweg bent en afspreken dat je later reageert. Zo word je niet afgeleid door telefoongeluiden en kun je je beter concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor de fietsers of automobilisten, maar ook voor andere weggebruikers. De landelijke campagne ‘Ik rij MONO’ wil fietsers en automobilisten stimuleren en motiveren om zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen. De slogan ‘Mij nie appen’ betekent dus ‘mij niet storen’.

Reactie fietsers

Ook gedeputeerde Harry van der Maas sprak de fietsende voorbijgangers op de Schroeburg aan. Hij is blij dat de minister met zijn aanwezigheid de boodschap van de campagne onderschrijft. “Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland zijn trots op deze dag, een mooi moment om op deze dag extra kracht bij te zetten met deze actie en het startsein van deze campagne samen met minister Harbers, Carin Leijssen en VVN te mogen geven.”

Ook al kijk je maar drie seconden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar ook in een paar seconden. Bij een snelheid van vijftig kilometer per uur, heb je in drie seconde tijd 42 meter afgelegd. Dat is de lengte van een half voetbalveld. Stel je voor dat je dus drie seconden op jouw telefoon kijkt. Dan heb je dus een heel voetbalveld overgestoken zonder te kijken. De veel gehoorde reactie “ik kijk altijd maar heel even”, kan dus ook al heel gevaarlijk zijn.

Wist je dat?

  • Het lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval meer dan verdubbelt?
  • Afleiding in het verkeer in Nederland leidt tot ruim 100 doden per jaar en een veelvoud aan gewonden?
  • Vooral binnenkomende berichten een gevaar vormen? Zelfs als je een berichtje niet meteen bekijkt, ben je een paar minuten minder alert.
  • Een bericht lezen duurt meer dan 3 seconden. En een bericht schrijven duurt nog veel langer. In die 3 seconden leg je bij een snelheid van 50 km per uur 42 meter af (de lengte van een half voetbalveld) en bij 120 km per uur 100 meter (ruim de lengte van een voetbalveld).
  • Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen meldingen binnenkrijgt? Door bijvoorbeeld je telefoon op niet-storen, vliegtuigstand of focus te zetten te zetten? Er zijn ook instellingen die ervoor zorgen dat je alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.

Bron: komveiligthuis.nl

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Minister Harbers (rechts) en gedeputeerde Harry van der Maas vroegen fietsers naar hun fietsgedrag (foto: Omroep Zeeland)