Actievoerders liggen voor dood op het Abdijplein in Middelburg

Tientallen actievoerders lagen vanmiddag, tijdens de maandelijkse test van het luchtalarm om 12.00 uur ‘voor dood’ op het Abdijplein in Middelburg. De actievoerders, lid van Extinction Rebellion, willen met de zogenoemde ‘Die-in’ aandacht vragen voor de klimaat- en ecologische crisis.

In een korte toespraak stelden de actievoerders dat er sprake is van een klimaatnoodtoestand, en dat er nu actie moet worden ondernomen. Vandaar de keuze om de actie te houden op het moment dat het luchtalarm getest wordt.

Extinction Rebellion had de politieke partijen van Zeeland gevraagd om een klimaat-attest in ontvangst te nemen. Afgevaardigden van partijen zoals PvdA/GroenLinks en Partij van de Dieren kwamen naar het Abdijplein. Na de Die-in bleven de actievoerders nog een even op het plein om met omstanders en politici over de situatie te praten.

Na afloop praatten de actievoerders over hun deelname aan de Die-in. “Dit is gewoon een makkelijke manier om lokaal met groepen samen te komen”, vertelde één van hen. “Nationale acties ziet niet iedereen. Dit is een manier om lokaal bewustzijn te geven.”

Ze lieten zich zodra de sirenes gingen neervallen op het plein en speelden dood, om de boodschap uit te dragen dat het de verkeerde kant op gaat. Dat we er binnenkort niet meer zijn als er niets gebeurt. “Het gaat niet snel genoeg”, vertelde de actievoerder. “De klimaatverandering stopt niet meteen omdat bijvoorbeeld de juiste minister wordt gekozen. We zijn bezorgd dat het verkeerd afloopt met ons.”

Om met een iets positievere noot te eindigen zei hij wel: “Het is mooi om te zien hoe snel we groeien als groep.”

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion is een mondiale milieubeweging die geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt als actiemiddel tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies leiden volgens de initiatiefnemers van de organisatie tot een ineenstorting van ecosystemen en daardoor ook tot het uitsterven van planten en soorten, waaronder de mens.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.