Lange Jan is onvoldoende brandveilig

De Abdijtoren in Middelburg, oftewel de Lange Jan, is onvoldoende brandveilig. De sprinklerinstallatie die zo’n zeventig jaar geleden is aangelegd, voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouder (B en W) aan de gemeenteraad.

Door Adrie Boxmeer

De toren raakte op 17 mei 1940 door oorlogsbeschietingen zwaar beschadigd. Daarop volgde herbouw en heropening in 1955. Toen werd gekozen voor een sprinklerinstallatie die ‘niet zelfvoorzienend’ is. Het betekent dat bij brand water naar boven moet worden gepompt om de installatie in werking te zetten.

De brandweer heeft in de loop der jaren geadviseerd om er een zelfvoorzienend en automatisch systeem van te maken. Daar heeft de gemeente indertijd echter vanwege de kosten van afgezien. Hierdoor voldoet de Lange Jan inmiddels niet meer aan de hedendaagse eisen van brandveiligheid. Daar wil de gemeente zo snel een einde aan maken door de plaatsing van een automatische blusinstallatie die gekoppeld is aan rookmelders.

Slechte staat grootste klok

Ook is de staat van de grootste klok, de Bourdonklok, slecht. In januari ontdekte de beiaardier dat hij slecht klonk. Onderzoek wees uit dat er een scheur in zat. Klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten kan dit met een speciale lastechniek repareren. De gemeente is in afwachting van een offerte van Eijsbouts en wil de klok dan zo snel mogelijk laten repareren. Men sluit niet uit dat hiervoor extra geld nodig is, maar de gemeenteraad moet dit ter beschikking stellen. Verder moet over drie jaar een deel van de gevel- en dakbedekking van de Lange Jan worden vervangen. Hiervoor heeft de gemeente zeker extra geld nodig.

De Lange Jan vraagt de komende jaren nogal wat onderhoud. Foto: Adrie Boxmeer