Vragen van LPM over starterslening in Middelburg

Lokale partij LPM in de gemeenteraad heeft vragen gesteld over de starterslening in Middelburg. Het potje daarvoor is nu alweer leeg, meldde Omroep Zeeland onlangs. Nieuwkomers op de woningmarkt moeten dus weer tot begin 2025 wachten.

Fractievoorzitter Jesse Aarnoutse van LPM zegt dat hij vaak verhalen hoort dat het starters niet lukt om een koopwoning te vinden binnen de gemeente Middelburg. Zo’n starterslening kan volgens zijn partij mensen net wat meer kans geven om een woning te kopen, omdat niet iedereen op een schenking van familie kan rekenen.

LPM wijst erop hoe belangrijk het is dat jongeren in Middelburg kunnen wonen, onder meer voor het behoud van voorzieningen en het woon- en werkklimaat. Zeeland vergrijst sterk. Jongeren zijn ook nodig voor de zorg. Verwacht wordat dat er zonder maatregelen in Zeeland zo’n 7500 zorgmedewerkers te weinig zullen zijn in 2030.

Lening is investering in toekomst

Investeren in starters op de woningmarkt is zodoende een investering in de toekomst meent de partij en de beschikbaarheid van een starterslening is gezien de oververhitte woningmarkt noodzakelijk, zegt Aarnoutse.

Daarom wil zijn partij weten hoe het kan dat het geld voor nieuwe startersleningen nu al op is en of, en zo ja wat, het college van B en w daar aan wil doen. Volgens LPM zijn er vanwege de demografische ontwikkelingen extra inspanningen nodig om starters op de woningmarkt te helpen.

Het college van B en W heeft dertig dagen de tijd om te reageren.

Foto: Omroep Zeeland