Vragen over Middelburgse bouwput: ‘Kan niet zo zijn dat de gemeente de regie is kwijtgeraakt’

Wat gaat er gebeuren met de ‘bouwput’ van Middelburg? Dat vragen het CDA en de VVD aan het Middelburgse college van B&W. Bouwbedrijf Heijmans ziet namelijk af van de bouw van duurdere woningen op de plek van de bouwput. Intussen ligt de put al 15 jaar braak, nadat een plan voor een schouwburg niet doorging.

De geschiedenis van de ‘bouwput’ aan de Zuidsingel in Middelburg in het kort: in 2003 werd de put gegraven voor de nieuwe schouwburg. Maar door het slaan van damwanden raakten omringende huizen beschadigd. Uiteindelijk besloot de gemeente de bestaande schouwburg te verbouwen en bleef het terrein braak liggen. Inmiddels is er gras ingezaaid en staan er picknickbankjes op het terrein.

Bouwbedrijf Heijmans presenteerde vorig jaar plannen voor de bouw van duurdere woningen op deze plek. Onlangs kondigde het bedrijf echter aan hiervan af te zien. De bouwputaffaire kostte de gemeente Middelburg ruim 20 miljoen euro.

Mooie locatie

CDA-raadslid Wim Kant: “Die bouwput is er inmiddels 15 jaar. We willen graag dat er betaalbare woningen komen. Nu lag er eindelijk een plan, gaat het weer niet door. Dat omwonenden het mooi vinden dat er nu bankjes staan, snap ik. Maar het is wel een hele goede binnenstedelijke locatie. Als je daar woningen bouwt, hoef je minder in het groene buitengebied te bouwen. Dit kan een mooie locatie zijn, ook voor goedkopere woningen. Daar voorzagen de plannen nog niet in.”

Voor VVD-raadslid Wilfried Boonman is het niet doorgaan van de bouwplannen een teleurstelling. “In Middelburg worden, net als op veel andere plekken in Nederland, minder woningen gebouwd door de rentestijging en hogere bouwkosten. Ik vind het frustrerend dat we uit de media moeten vernemen dat Heijmans afziet van de bouw van woningen. Wist het college dit en zo ja, waarom heeft het de raad niet geïnformeerd?”

Hoofdpijndossier

Voor CDA’er Kant is dit een echt hoofdpijndossier. “Heel Nederland kent inmiddels de Middelburgse bouwput. Ik verwacht van het college dat het met gezwinde spoed aangeeft wat het van plan is. Het kan niet zo zijn dat de gemeente op zo’n strategische locatie de volledige regie is kwijtgeraakt en dat aan een bouwbedrijf overlaat. Na al die jaren hoop ik dat we binnen twee jaar daar kunnen starten met de bouw van woningen.”

Foto: Omroep Zeeland