Verhuizing in zicht: zaterdagmarkt Vlissingen moet eraan geloven

Het overleg tussen verschillende marktkooplieden en de gemeente over de standplaats van de zaterdagmarkt in december, heeft de gemeente niet op andere gedachten gebracht. De verkopers op de markt moeten alsnog hun standplaats op de Walstraat inleveren voor die op de Spuistraat. Na het gesprek tussen de twee partijen, hielden de verkopers er een goed gevoel aan over. Nu blijkt dat er niets met hun voorstellen is gedaan. “We gaan proberen het beste ervan te maken”, zegt marktkoopman Ruud Schutter.

Volgens de gemeente is het besluit van de verhuizing uiteindelijk genomen omdat de standplaatshouders de entree van het winkelgebied belemmerden. De gemeente wil de huidige standplaats op het Scheldeplein herinrichten en vergroenen. Als dit werk klaar is, is er volgens de gemeente geen plek meer voor een markt, omdat het dan te druk en te rommelig wordt.

Dat is tegen het zere been van de marktkooplui die graag hun huidige stek hadden gehouden. De nieuwe plek is minder geschikt en slecht voor de verkoop, verwacht Ruud Schutter. “Veel kramen moeten het hebben van impulsaankopen”, en dan is beleving van de plek belangrijk. Die aankopen worden namelijk eerder gedaan op een drukker plein dan op een groot plein met weinig beleving.

De gemeente heeft wel toegezegd mee te denken om de nieuwe plek aan de Walstraat wat sfeervoller te maken, maar heeft geen concrete toezeggingen gedaan volgens Schutter. Hij baalt van de verhuizing, maar is er ook nuchter onder. “Heel erg jammer, maar helaas moeten we gewoon door.”

In december¬†was Schutter erg verrast¬†was door het nieuws. “We wisten nergens van en ik hoorde ook dat we het een goed idee vonden. Toen heb ik meteen aan de bel getrokken.” De gemeente bood toen haar excuses aan voor het feit dat de marktkooplieden in het begin niet betrokken zijn bij de plannen.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Foto: Anne-Marie van Iersel