Veere zet eerste stap naar oplossing verkeersdrukte Walcheren: ‘Tien jaar te laat begonnen, nu inhaalslag maken’

Er is al jaren overlast op de Noordwestroute. De route die op Walcheren ligt gaat onder meer door Grijpskerke, Aagtekerke en Domburg. Door overlast van het vele doorgaande verkeer – zeker in het toeristenseizoen – staat de leefbaarheid van verschillende dorpen onder druk. Inwoners willen dan ook veranderingen. De gemeente Veere gaat daarom nu aan de slag om het drukke verkeer op de Noordwestroute aan te pakken.

Veere wil een plan maken om de Noordwestroute te verbeteren. Om input te krijgen zijn verschillende focusgroepen met ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties opgestart, die mee mogen denken over oplossingen. “We willen samen met onze inwoners bedenken hoe we dit kunnen oplossen”, vertelt wethouder Ruud van Houten over het plan van de focusgroepen.

“Want het kan niet zo zijn dat dorpskern A zegt: we willen geen auto’s, maar dat het dan vervolgens in dorpskern B veel drukker wordt. We moeten met elkaar gaan kijken hoe we dit eerlijk kunnen verdelen, zodat iedereen minder overlast ervaart”, vertelt Van Houten.

Eén schakel

In de focusgroepen zitten mensen uit Serooskerke, Grijpskerke, Domburg, Meliskerke, Aagtekerke en Oostkapelle. “Zestig mensen zijn erbij betrokken en in een aantal sessies gaan ze kijken hoe nu verder. Dit gaat onder leiding van specialisten. Die huren we speciaal in om dit goed te begeleiden”, zegt de wethouder.

Maar er wordt meer input gevraagd van de inwoners in de gemeente Veere: “Dit is één schakel. Er komen ook allerlei enquêtes en interviews op straat. De focusgroep is een klein deel van het traject.”

Problemen voorlopig nog niet opgelost

De wethouder hoopt dat deze zomer de focusgroepen al met een stand van zaken komen. “Ik ben altijd erg ambitieus.” Maar hij geeft ook aan dat het nog wel even kan duren voor de problemen opgelost zijn. “Dat gaat nog over heel veel schijven en er zijn ook veel andere partijen bij betrokken. Het gaat nog wel even duren, maar als we nu niets doen….”

Hij gaat verder: “We hadden tien jaar geleden al wat moeten doen, horen we vaak. Dat klopt, maar dat hebben we niet gedaan. Dus nu moeten we aan de slag.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.