Veere verwelkomt nieuwe, jarige griffier
Niels te Sligte is donderdagavond door burgemeester Frederiek Schouwenaar benoemd als griffier van de gemeente Veere. Hij zal vanaf 15 mei aan het werk gaan.
Te Sligte mocht precies op zijn verjaardag de eed afleggen. Een onbekende in de Veerse politiek is hij niet. Tot voor kort maakte de Serooskerkenaar deel uit van de SGP-fractie. Een plek waar hij naar eigen zeggen ineens inrolde.
Kriebelen
,,Toen mij gevraagd werd of ik op de SPG-lijst wilde komen, heb ik ja gezegd. Maar alleen onder de voorwaarde dat ik op een onverkiesbare plek zou komen. Maar kort na de verkiezingen van 2018 kwam ik toch aan de beurt. En zo heb ik in een politiek hectische periode heb ik het vak geleerd. Hoe langer ik raadslid was, hoe meer ik genoot van het politieke proces. Zo bloeide de liefde voor politiek steeds verder. En toen kwam het bericht dat onze griffier Astrid met pensioen ging en dat de gemeente op zoek ging naar een nieuwe. U begrijpt, het begon bij mij te kriebelen. Toen ik het functieprofiel las, besloot ik ervoor te gaan. En nu sta ik hier. Een beter verjaardagscadeau had ik me niet kunnen wensen. Bedankt dat ik van mijn politieke hobby nu mijn beroep mag maken.” Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen, nam hij onlangs afscheid van de gemeentepolitiek.
Te Sligte volgt Astrid Piersma op, die de afgelopen jaren griffier van Veere is geweest.
Wat doet de griffier?
De griffie ondersteunt de gemeenteraad – het hoogste orgaan in de gemeente – bij zijn werkzaamheden. Zonder deze professionele ondersteuning zouden raadsleden verdwalen in een wirwar van vergaderstukken, moties en beleidsplannen. De griffier, als hoofd van de griffie, fungeert als de spin in het web. Hij of zij zorgt ervoor dat raadsleden de juiste informatie op tijd ontvangen, adviseert over procedures en bewaakt de onafhankelijkheid van de raad ten opzichte van het college van B&W.
Daarnaast is de griffie vaak het eerste aanspreekpunt voor inwoners en belangengroepen die iets onder de aandacht van de gemeenteraad willen brengen. Denk aan een burgerinitiatief of een inspraakmoment bij een raadsvergadering. De griffie zorgt ervoor dat deze signalen niet verloren gaan in de bureaucratische molen.
Terwijl de wethouders beleid maken en uitvoeren, bewaakt de griffie de democratische spelregels en zorgt ervoor dat de stem van de raad – en daarmee de stem van de inwoners – gehoord wordt.
