Veere stelt ruim 11.000 euro beschikbaar voor vier ‘zonnebrandpalen’

B&W van Veere stellen ruim 11.000 euro beschikbaar voor de plaatsing van vier ‘zonnebrandpalen’ bij de strandwachtposten in Dishoek, Zoutelande, Domburg en Oostkapelle. Bij deze palen kan de badgast deze zomer informatie lezen over de gevaren van te lang onbeschermd in de zon liggen. Ook kun je er wat zonnebrand ’tappen’. De informatie komt waarschijnlijk ook in het Duits.

Directeur Bas-Jan Spuijhoek van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) is blij met het geldbedrag. “Vorig jaar hebben we op proef gedurende een beperkt aantal weken in de zomer twee van deze palen geplaatst in Zoutelande en Domburg. Die proef is goed verlopen. Veel strandbezoekers zagen er de waarde van in. Iedereen weet dat te lang onbeschermd in de zon liggen huidkanker kan veroorzaken. De vooruitzichten voor de toekomst zijn wat dat betreft niet gunstig.”

Zelfdenkende palen

De proef wordt nu omgezet in permanente plaatsing gedurende het gehele badseizoen van vier palen. De palen zijn digitaal, als de zonnebrand bijna op is verzenden ze zelf een signaal dat ze moeten worden bijgevuld. De palen werken, hoe kan het ook anders, op zonne-energie.

Een zonnebrandpaal vorig jaar op proef op het strand (foto: Stichting Strandexploitatie Veere)