Hotel Britannia in Vlissingen krijgt definitief geen sterrenrestaurant

Het nieuwe hotel Britannia in Vlissingen krijgt definitief geen sterrenrestaurant op de 18e verdieping. De initiatiefnemer van Britannia heeft besloten daarvan af te zien en het restaurant op 60 meter hoogte helemaal te schrappen. Er komen nu twee extra hotelappartementen.

De rechter had in een voorlopige uitspraak bepaald dat het restaurant op de 18e verdieping moet worden beschouwd als aparte horecagelegenheid en niet als onderdeel van het hotel. Het restaurant zou geen duidelijke connectie hebben met het hotel en ook klanten van buitenaf aantrekken. Daarmee paste het niet meer in het bestemmingsplan en was er een nieuwe vergunning nodig. En dat zou veel extra tijd in beslag nemen.

‘We willen verder’

Daarop besloot de ontwikkelaar van het hotel om het idee van een sterrenrestaurant te schrappen en twee hotelappartementen te maken. Projectontwikkelaar Monique van Velzen van AVV Beheer zegt dat AVV niet wil dat de procedure nog langer wordt opgehouden. “Een onherroepelijke vergunning is ons eerste belang.”

De verwachting was dat een aanvraag voor een nieuwe vergunning weer nieuwe bezwaren van omwonenden en ook weer een nieuwe gang naar de rechter zouden betekenen. “De procedure heeft een bepaalde doorlooptijd die openstaat voor bezwaren. Het is te gemakkelijk gezegd dat dat ene jaar extra niets meer uitmaakt. Dat zou ik niet willen stellen. We zijn al 22 jaar bezig, we willen verder.”

Volgens Van Velzen was de komst van een sterrenrestaurant ook geen voorwaarde om het plan financieel rond te krijgen. En het is ook niet zo dat het hotel nu helemaal geen restaurant krijgt. “Op de begane grond komt een restaurant dat ondersteunend is voor het hotel. De deuren van dit restaurant staan open”, verklaart de ontwikkelaar. Ook mensen van buiten kunnen er dus een hapje eten.

Geen gevolgen voor uiterlijk gebouw

De gemeente Vlissingen laat weten: “De wijzigingen betreffen slechts enkele interne, inpandige bouwkundige aanpassingen op de 18e etage.” De aanpassingen hebben geen gevolgen op hoe het hotel eruit komt te zien. “Ook heeft de wijziging geen invloed op belanghebbenden en past het gebruik (hotelappartementen) al in het bestemmingsplan.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Zo moet het nieuwe Britannia vanaf 2024 eruit gaan zien (foto: Team for Real)