Veere krijgt volgend jaar kinderburgemeester

Veere krijgt vanaf volgend jaar een kinderburgemeester. Veerse basisschoolleerlingen van 9 tot 13 jaar zullen de kinderburgemeester telkens voor een jaar kiezen. De kinderburgemeester zal de volwassen burgemeester vergezellen bij gebeurtenissen als de intocht van Sinterklaas, Dodenherdenking en officiële openingen.

De komst van de kinderburgemeester is een initiatief van D66 in Veere. Fractievoorzitter Jacco van Maldegem: “Goed dat er in Veere brede steun is om niet alleen over, maar ook met kinderen te praten. Met een kinderburgemeester betrekken we basisschoolleerlingen bij de lokale democratie. Zij kunnen zo hun mening geven over speeltuinen, de jeugdzorg of de sportverenigingen. Ik hoop dat zo de betrokkenheid van kinderen bij de lokale democratie wordt versterkt. Jong geleerd is ook gedaan.

Aanvulling op jeugdraad

De kinderburgemeester is een aanvulling op de Veerse jeugdraad die bedoeld is voor jongeren van 13 tot en met 24 jaar. Veere is de achtste Zeeuwse gemeente met een kinderburgemeester. Goes, Kapelle, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Borsele, Reimerswaal en Sluis gingen Veere al voor. Voor D66 Veere was de komst van de nieuwe Veerse burgemeester Frederiek Schouwenaar aanleiding om voor te stellen ook te starten met een kinderburgemeester.

Foto: De kinderburgemeester van Schouwen-Duiveland, Fay de Waal (SMWO Schouwen-Duiveland)