Veere bouwt 852 nieuwe woningen en hier komen ze te staan

De gemeente gaat tot en met 2030 852 woningen bouwen. De meeste daarvan komen in Koudekerke, Westkapelle, Oostkapelle en Serooskerke. Dat staat in het woningbouwplan dat wethouder René de Visser (Volkshuisvesting en Wonen) donderdag presenteerde.

In de drie grootste dorpen, met ieder meer dan 2.000 inwoners, wordt het woningbestand tot en met 2030 met meer dan 10 procent uitgebreid. Dat zijn Koudekerke: 134 woningen erbij (16 procent), Westkapelle: 102 woningen erbij (12 procent) en Oostkapelle: 90 erbij (11 procent). Daarna volgt Serooskerke: nu 1805 inwoners: 70 woningen erbij (8 procent).

Twee fasen

Het woningbouwplan van de gemeente Veere bestaat uit twee fases: de komende twee jaar worden er 258 woningen gebouwd, voor de jaren daarna zijn er plannen voor nog eens 850 huizen. In totaal kom je dan op 1108 woningen, 30 procent meer dan de geplande 852.

Wethouder RenĂ© de Visser: “Deze overcapaciteit is gebruikelijk voor woningbouwplannen die zich uitstrekken over een groot aantal jaren. Er kan in die tijd van alles gebeuren. Projecten kunnen langzamer van de grond komen dan gepland, bijvoorbeeld. Dan is het goed om voor een andere locatie ook een plan te hebben.”

Het betekent overigens niet dat eind 2030 de gemeente Veere 30 procent meer woningen dan oorspronkelijk had gepland. De Visser: “We zullen de planning de komende jaren aanpassen als dat nodig is. Zo willen we de eerste jaren, vanwege de woningnood, versneld bouwen. Het betekent dat de 258 woningen van fase 1 er sowieso komen. De bouwlocaties zijn in een vergevorderd stadium, de afspraken met projectontwikkelaars liggen vast.”

Het grootste project in de eerste fase is Serooskerke-Oost, waar op korte termijn 98 woningen verrijzen. Daarna volgen in grootte Boudewijnskerke 5 in Zoutelande (24 woningen), de Nijverheidsweg in Domburg (22 woningen) en Bouwlust II in Aagtekerke (21 woningen).

Sociale huurwoningen

Voor fase 2 gaat de gemeente op zoek naar bouwlocaties die het meest kansrijk zijn. De Visser: “Het maakt bijvoorbeeld veel uit of de grond al in het bezit is van de gemeente. Want wie de grond heeft, heeft de macht. Ook moet een plan en de omvang ervan bij dat deel van de gemeente passen. Op 18 september praten we met de gemeenteraad over een nadere uitwerking van de tweede fase.”

Veere legt de komende jaren het accent onder meer op sociale huurwoningen. De Visser: “Daarvan zijn er in onze gemeente te weinig, terwijl er wel grote behoefte aan is. Voor starters zijn de huidige woningen vaak te duur. Een andere categorie waar we ons op richten zijn seniorenwoningen. Veel ouderen willen kleiner gaan wonen, maar kunnen dat niet door een tekort aan levensloopbestendige woningen. Als je die voor ze bouwt, kunnen jonge gezinnen verhuizen naar de grotere woning die senioren achterlaten, waardoor de hoogst noodzakelijk doorstroming op de woningmarkt op gang komt.”

Hartenkreet

De Visser sprak gisteravond over de bouwplannen met vertegenwoordigers van de dorps- en stadsraden binnen de gemeente. Zij stelden veel vragen, sommigen hadden kritische opmerkingen en een enkeling slaakte een hartenkreet, zoals de vertegenwoordiger van de dorpsraad Westkapelle. “Ons dorp is al jaren aan het krimpen. Er is al 20 jaar niets meer gebouwd. Dus ga aan de slag.”

Het ontwerp voor woningen en een gezondheidscentrum in Oostkapelle (foto: Bogor Projectontwikkeling)