Tot vijf jaar cel geëist voor Hrieps-overval

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot vijf jaar geëist in het hoger beroep over de Hrieps-overval. De overval was op 12 mei 2019. De dagopbrengst van festival Hrieps werd toen gestolen uit een woning in Grijpskerke. Vijf van de zes verdachten zijn eerder veroordeeld, de zesde werd eerder vrijgesproken. Die zesde hoorde vandaag wel de hoogste straf tegen zich eisen.

Eisen Openbaar Ministerie

27-jarige man uit Vlissingen: 4 jaar en 6 maanden cel, ook moet hij nog twee eerdere straffen uitzitten: 105 dagen en 2 maanden

36-jarige man uit Goes: 4 jaar en 10 maanden cel

26-jarige man uit Bergen op Zoom: 4 jaar en 8 maanden cel, plus nog 92 dagen cel van een eerdere veroordeling

38-jarige man uit Kapelle: 4 jaar en 4 maanden cel

28-jarige man uit Middelburg: 4 jaar en 8 maanden cel

36-jarige man uit Goes: 5 jaar cel, deze verdachte is eerder vrijgesproken

Naast de celstraffen eist het OM dat de verdachten 4.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw die thuis werd overvallen en dat Stichting Hrieps ruim 376.000 euro terug moet krijgen. Het Openbaar Ministerie vindt dat van alle zes de verdachten is te bewijzen dat ze bij de overval betrokken waren.

“Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, er was een bedacht plan, iedere verdachte had een rol en deelde mee in de buit”, zo vat het OM samen. Ook aanvaardden de verdachten volgens het OM dat er geweld moest worden gebruikt of er in ieder geval mee gedreigd moest worden. “Want zo veel geld krijg je nooit zo maar mee.”

De overval

Op zondag 12 mei 2019 werd een woning in Grijpskerke overvallen. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, drongen het huis binnen. Vervolgens werd de dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen. Dat was bij elkaar zo’n 400.000 euro.

Het gestolen geld ging volgens het Openbaar Ministerie op aan de aanschaf van een Mercedes, het aflossen van een schuld aan verzekeraar CZ, een vakantie naar Spanje, een hotelovernachting in het Amsterdamse Hilton, een Breitling-horloge en een gift aan een kennis.

Het OM kan zich vinden in de celstraffen die zijn opgelegd door de rechtbank in Middelburg, maar eist overal wel net iets minder. Dat komt omdat de zaak lang op zich heeft laten wachten. Wel werd langer stilgestaan bij de enige verdachte die eerder is vrijgesproken en waar het OM in beroep is gegaan: “Er is DNA-bewijs op een van de drie achtergelaten tassen gevonden van deze verdachte, een getuige verklaart dat deze verdachte de woning in is gegaan en ook het uitgavepatroon van de verdachte na de overval is niet te verklaren.”

De slachtoffers

Volgens organisator Hugo Kramer van Hrieps is 12 mei 2019 een zwarte bladzijde uit het leven van zijn moeder. “Ik slaap nog steeds slecht en bij elk geluid word ik wakker en ben ik ongerust”, leest hij voor uit haar verklaring. Zijn moeder houdt zich nog altijd bezig met de vraag: ‘Wat was er gebeurd als ze het geld niet zo snel hadden gepakt?’ Ook de kleindochter heeft nog altijd last van de overval. “Hoewel er geen contant geld meer in huis is, slapen ze slecht als het festival is. Het zijn zware jaren geweest.”

Volgens Kramer zijn ze er allemaal nog dagelijks mee bezig. “Het is afschuwelijk. Beseffen de verdachten wel wat ze ons hebben aangedaan? Dit vergeten we ons hele leven niet meer. Mijn moeder is inmiddels 79 jaar oud. Ze heeft heel haar leven in de zorg gewerkt en dan krijgt ze dit op haar oude dag.”

De moeder van Kramer zegt dat door de overval haar vertrouwen in de samenleving is verdwenen.

Harde klap

Ook voor het festival zelf was de roof een harde klap. Na de roof kwam twee jaar lang corona, wat voor veel extra stress en ellende zorgde. Doordat het geld was gestolen, was het onzeker of het festival deze periode zou overleven. “Je hebt veel geld nodig voor een goede programmering. Al het geld dat we hadden opgespaard, was in 2019 weggenomen. Gelukkig heeft onze trouwe aanhang ons niet in de steek gelaten.”

De organisator hoopt dat de schade tot de laatste cent wordt vergoed. “We zijn bestolen door veelplegers. Er is nul berouw getoond”, zegt hij.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.