Oppositie Veere wil gemeenteraad van vakantie terugroepen: ‘De gemeente moet geen groot Center Parcs worden’

De oppositie in Veere wil dat de gemeenteraad tijdens de zomervakantie in een extra vergadering bijeenkomt om een hiaat in het bestemmingsplan te repareren. Door dit hiaat is het tot 28 september mogelijk dat minicampings vaste huisjes op hun terrein plaatsen. Dat is een ontwikkeling waar de gehele gemeenteraad geen voorstander van is. De grootste coalitiepartij, de SGP, steunt in ieder geval het verzoek van de oppositie. Naar verwachting vindt de extra raadsvergadering op maandag 21 augustus plaats.

Tijdens de laatste twee raadsvergaderingen voor het zomerreces, op 5 en 6 juli, kwam de situatie op minicamping De Ark in Westkapelle ter sprake. Deze camping is enige tijd geleden verkocht en de nieuwe eigenaar plaatst er nu tiny houses die tot het einde van het vakantieseizoen daar zullen staan.

Besluit ‘bevriest’ situatie

Volgens Bram van Leeuwen, de Zeeuwse vertegenwoordiger van de Stichting Vrije Reactie (SVR), een organisatie van eigenaren van minicampings, staat het huidige bestemmingsplan van de gemeente Veere deze ontwikkeling toe. Hij riep op 6 juli de gemeenteraad op daar snel iets aan te doen. Dat kon, in afwachting van de raadsvergadering op 28 september, door een ‘voorbereidingsbesluit’ te nemen. Zo’n besluit ‘bevriest’ in feite de situatie zoals hij nu is. Behalve mincamping De Arke waar de huisjes al worden gebouwd, mogen andere campings dat dan niet doen.

Een motie van de oppositie om een voorbereidingsbesluit te nemen, werd echter op 6 juli met 9 tegen 8 stemmen verworpen. Naar aanleiding van deze stemming stuurde SVR-vertegenwoordiger Van Leeuwen een brief naar B&W van Veere, waarin hij aankondigde zijn leden op te roepen om ook een verzoek tot het plaatsten van huisjes in te dienen zolang de regels dat toestaan.

Brief aanleiding voor terugroepen gemeenteraad

Voor D66-raadlid Jacco van Maldegem is deze brief aanleiding om burgemeester Frederiek Schouwenaar te vragen de gemeenteraad van zomerreces terug te roepen. Van Maldegem: “Er zijn 170 minicampings in Veere, die allemaal maximaal 25 kamplaatsen mogen hebben. Niet iedereen zal nu direct een plan voor huisjes indienen, maar het kan zo maar zijn dat er voorstellen voor enkele duizenden huisjes worden ingediend. Stel dat elk huisjes voor gemiddelde vier gasten is bestemd. Daar komt bij dat volgens het bestemmingsplan zo’n huisje maximaal 5,5 meter mag hoog zijn. Dan wordt de gemeente Veere één groot Center Parcs. Dat moeten we niet willen.”

Het argument van wethouder René de Visser (SGP) dat het zo’n vaart niet zal lopen omdat campingeigenaren die huisjes eerst moeten bestellen en dat daarvoor een levertijd geldt, wijst Van Maldegem van de hand. “Als een eigenaar nu een plan indient, maakt het niet uit dat op 28 september het bestemmingsplan wordt veranderd. Want dan heb je een plan ingediend op basis van de toen geldende regels. Als de raad dan eind september zegt dat dit niet meer mag, dan ontnemen wij mensen dus rechten. Dus of het levert schade op aan het landschap of het kost de gemeente heel veel geld.”

Foto: Ria Brasser