Tientallen miljoenen om verkeersdrukte rond Arnemuiden en Lewedorp tegen te gaan

Een nieuwe rotonde, een randweg, een brug en een verkeerstunnel. Dat zijn een aantal maatregelen die gemeenten en waterschap willen nemen om de verkeersproblemen bij Lewedorp en Arnemuiden op te lossen. Het hele project kost tussen de 30 en 42 miljoen euro en moet er binnen tien jaar voor zorgen dat de wegen de verkeersstroom aan kunnen.

Arnemuiden en Lewedorp zuchten al jaren onder de drukte op de wegen van en naar het Veerse Meer. Het huidige wegennet is niet geschikt voor de hoeveelheid én het soort verkeer dat over de wegen rijdt. Zo moeten grote caravans en campers over smalle wegen waar fietsers ook gebruik van maken.

De gemeenten en het waterschap gaan de verkeersproblemen in drie fasen te lijf. De eerste start binnenkort al in en rond Lewedorp. Daar wordt onder andere een vrij liggend fietspad langs de Pietweg, de Calandweg en de Nieuwe Kraaijertsedijk aangelegd. Langs die laatste weg komt ook een parallelweg.

Op het kruispunt van de Postweg en de nieuwe Kraaijertsedijk komt een rotonde. Ook wordt de spoorwegovergang verbreed.

Arnemuiden: veiligere wegen en een nieuwe randweg

In Arnemuiden gaan de instanties op z’n vroegst pas volgend jaar aan de slag. Ook daar wordt de spoorwegovergang verbreed en gaat de snelheid op de Van Cittersweg terug naar 30 km/u. Daarnaast is het de bedoeling dat de een aantal wegen veiliger wordt, net als de fietsroute via de Steigerweg en de fietsoversteek Steigerweg-Muidenberg.

Hoe die precies veiliger gemaakt worden, is nog niet helemaal uitgewerkt. “Dat willen we onder andere samen met bewoners, belangenorganisaties en betrokkenen doen”, vertelt omgevingsmanager Koos Louwerse.

De voorlopig laatste en duurste maatregel is het aanleggen van een randweg aan de westelijke kant van Arnemuiden tussen 2028 en 2032. Daarvoor moet een brug over het Arnekanaal gebouwd worden en een verkeerstunnel onder de spoorweg. Daardoor kan de huidige spoorwegovergang in de Doeleweg dicht voor gemotoriseerd verkeer. “Daar komt een tunnel voor langzaam verkeer voor in de plaats”, laten de instanties weten.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Foto: Rudy Snaidero