Supermarkten buiten centrum Middelburg willen ook alle zondagen open

Supermarkten buiten de binnenstad van Middelburg willen ook op alle zondagen open. Ze vinden het oneerlijke concurrentie dat alleen Albert Heijn en Spar in het centrum dat nu mogen. De supermarkten waar het om het gaat, Jumbo, Aldi en Lidl, mogen nu twaalf zondagen in het jaar geopend zijn. Maar dat is volgens hen niet rendabel en daarom doen ze dat niet.

Volgens de Winkeltijdenwet mogen winkels in Nederland in principe niet open op zondag. Maar de gemeenteraad kan daar een uitzondering op maken. Vervolgens kan het college van burgemeester en wethouders (B&W) de gebieden binnen de gemeente aanwijzen waar winkels open mogen. Op basis van deze regels geldt in Middelburg dat supermarkten in de binnenstad alle zondagen open mogen en buiten het centrum twaalf zondagen per jaar.

Jumbo en Aldi, beide hebben drie winkels in Middelburg, en Lidl met één winkel vinden dat oneerlijke concurrentie. De drie supermarkten verwijzen naar een enquête uit 2016 onder winkeliers, waarbij 59 procent aangaf dat hun omzet was gestegen door de openstelling op zondag.

Ook vinden ze het oneerlijk omdat de winkels in de Middelburgse binnenstad op zondag volgens de gemeentelijke regels eigenlijk alleen maar open mogen zijn met een speciaal aanbod voor toeristen. Maar de Albert Heijn aan de Pottenbakkerssingel aan de rand van het centrum is een ‘gewone’ supermarkt.

Ook denken Jumbo, Aldi en Lidl dat als zij zondag open mogen zijn, de parkeerdruk in de Middelburgse binnenstad op die dag zal afnemen. In de raadscommissie Ruimte op 30 oktober zal Tanja van der Perk, filiaalmanager van Jumbo in Middelburg, een pleidooi houden voor de ruimere openstelling.