Inwoners Serooskerke hebben vragen over komst minderjarige asielzoekers: ‘Is vijftig niet wat veel?’

De komst van vijftig minderjarige asielzoekers naar Serooskerke leverde vanavond genoeg gesprekstof op bij een ingelaste informatieavond. Vooral het aantal dat opgevangen wordt bij verenigingsgebouw de Zandput houdt de gemoederen in het dorp bezig. Wethouder Bert Tuk van de gemeente Veere probeerde de zeventig inwoners, die op de informatieavond afkwamen, gerust te stellen.

“Wij snappen dat het klinkt als veel, die gedachten hadden wij ook. Maar de ervaring leert bij het COA dat het gewoon kan. Er zijn diverse locaties waar het gewoon goed draait,” zegt de wethouder. Maar niet alle inwoners zijn tevreden met dat antwoord.

Het eerste groepje mensen arriveert rond kwart over zeven. Bij binnenkomst liggen zes pennen en een stapel reactieformulieren op tafel. Velen lopen daar langs en kiezen ervoor om verbaal het gesprek aan te gaan. Dus ontstaat er al gauw een rij voor de tafel van wethouder Tuk.

Koppel ze aan een familie

Bij de andere tafel in de zaal praten mensen ook met werknemers van het COA. Bewoner Leny Geschiere wacht op haar beurt: “Allemaal leuk en aardig zo’n inloopavond, maar wanneer ben je dan aan de beurt?” Ze heeft een voorstel: koppel ze alle vijftig aan een familie. “Het zorgt voor problematiek als ze allemaal bij elkaar zitten, dus zorg dat ze ergens terecht kunnen.” Niet veel later is ze aan de beurt. Verder vindt ze het erg gezellig, maar wel wat veel. Een mening die vaak voorbij komt.

Het gaat om jongeren onder de 18 jaar die zonder ouders of begeleiders naar Nederland zijn gekomen. Ze komen terecht op een terrein achter de Zandput. Het gebouw moet nog gebouwd worden. Het is de bedoeling dat ze overdag naar school gaan in Middelburg. Voor deze locatie is gekozen omdat het voldoet aan de voorwaarden van het COA. Zo ligt het vlakbij een sportgelegenheid, supermarkt en is een internationale schakelklas in Middelburg te vinden.

Net buiten de zaal zit een koppel aan tafel. Ze zijn een van de weinigen die een reactieformulier invullen. Waarom? “Nu staan er al een uur mensen te praten en kom je nooit aan de beurt”, zegt de vrouw. Ze benadrukt dat ze begrip heeft voor de hulp die wordt aangeboden, maar is toch ‘bang dat het voor problemen zal zorgen.’

Nadia Maqdache van het COA staat binnen om het gesprek aan te gaan. “Dit sentiment kun je niet met woorden veranderen”, zegt de ervaren medewerker van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. Ze beaamt dat met een goede samenwerking tussen de gemeente, omwonenden en het COA een mooie opvang kan worden neergezet: “Want we kunnen het niet alleen.”

Wethouder Bert Tuk zegt na afloop goede gesprekken te hebben gevoerd, maar weet ook dat er een aantal inwoners nog niet tevreden is. “Een aantal mensen voorziet dat het niet goed gaat. De ervaring dat het wel goed gaat, kan je ze niet op voorhand meegeven. Een aantal is nog niet gerustgesteld.”

Op 2 november wordt nog een inloopavond gehouden. Dan kunnen inwoners opnieuw vragen stellen aan het COA en de verantwoordelijke wethouders Bert Tuk en René de Visser.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.