Stempels onder balkons van oude etagewoningen Piet Heinkade na onderzoek constructie
Het zit de bewoners van de beeldbepalende flats op het Eiland in Vlissingen niet mee. Eerder kampten ze met schimmelproblemen, die door verhuurder l’Escaut zijn aangepakt. Nu moeten de balkons worden gestut. Na onderzoek heeft de verhuurder stempels laten plaatsen.
Bewoner Bert Dorrestijn staat het huilen soms nader dan het lachen, zegt hij zelf. De kunstenaar heeft een woning aan de Piet Heinkade op de begane grond. Qua locatie zit hij hier prachtig, met uitzicht op de Binnenhaven en het strandje vlak achter de dijk. “Ik heb hier de afgelopen tien jaar een leuke tuin ingericht”, vertelt hij. “Nu woon ik zowat in een bouwval.” Hij wijst op de stalen stempels die onder het balkon van de bovenburen zijn geplaatst. De stempels rusten op dikke houte balken.
Huurverhoging
Ook de balkons van andere etagewoningen worden gestut met stempels. Nog niet zo lang geleden zat Dorrestijn ook al maandenlang in de rommel, toen verhuurder l’Escaut schimmelproblemen aanpakte. De ruim 70 jaar oude flats kregen toen nieuwe ramen en kozijnen, maar dat kostte ook aardig wat tijd en ongemak voor de bewoners. Als Dorrestijn heel eerlijk is, zou hij hier nu liever weg gaan. “Wat mij heel erg steekt, is dat de verhuurder deze zomer de huur weer heeft verhoogd. Ik vind dat schandalig.”
Controle op sterkte
Sinds 1 januari 2016 is het wettelijk verplicht voor eigenaren van gebouwen die vóór 1975 zijn gebouwd, om balkons en galerijen te controleren op hun sterkte, laat woordvoerder Simone Ruseler van verhuurder l’Escaut weten. “De Piet Heinkade valt hieronder, en we hebben een grondig onderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek hebben we besloten om stempels te plaatsen onder de balkons. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat de balkons veilig zijn. Onze focus ligt op het in stand houden van de veiligheid en het onderhoud van de woningen.”
Toekomstbestendig maken
l’Escaut staat volgens Ruseler voor een grote opgave om de woningvoorraad te verduurzamen. “Wij hebben de verantwoordelijkheid onze woningen toekomstbestendig te maken en een toekomstperspectief voor onze verschillende complexen te bepalen. Wat het toekomstperspectief moet zijn, bepalen we jaarlijks voor de volgende vijf jaar. De komende periode gaan we voor een aantal gebouwen bepalen wat het toekomstperspectief moet zijn: renoveren, slopen of nieuwbouw. Zo inventariseren we de knelpunten en wensen en ook voor de Piet Heinkade.”
Met bewoners in gesprek
“Binnen nu en een jaar zijn wij van plan om met de bewoners in gesprek te gaan over de aanpak van het gebouw”, zegt Ruseler. “Goed onderhouden, duurzame woningen vinden wij erg belangrijk. Totdat we een aanpak hebben bepaald, blijven we noodzakelijk onderhoud uitvoeren. Op dit moment is er geen sprake van een verhuizing. Mocht het in de toekomst noodzakelijk blijken dat bewoners tijdelijk of permanent elders moeten wonen, dan zullen we samen met hen een passend plan opstellen. Dit doen we uiteraard in goed overleg en met aandacht voor hun woonbehoeften. We hebben ook regelmatig contact met bewoners.”
Foto: Peter Urbanus