Slavernijmonument opnieuw beklad

Het slavernijmonument in Vlissingen is opnieuw beklad. Deze keer is er een affiche van Voorpost op het monument geplakt. Morgen wordt, zoals al gepland, het monument verplaatst naar de binnentuin van het MuZEEum.

Voorpost is een extreemrechtse, nationalistische organisatie die vooral in Nederland en Vlaanderen actief is. De organisatie noemt zichzelf volksnationalistisch. De organisatie hangt omstreden omvolkingscomplottheorieën aan.

“Het is ondertussen de derde keer dat hij beklad is”, zegt Zeus Hoenderop, de kunstenaar van het monument. Hoenderop zit al in de auto om het monument weer schoon te maken. “Ik weet niet of ik het deze keer echt weer goed krijg omdat er een hele dikke laag lijm op zit”, zegt hij. Toch wordt hij nog niet moe van alle bekladdingen. “Het laat zien dat dit monument nodig is, dat we nog een weg te gaan hebben.”

Het monument werd de dag voor Keti Koti op initiatief van Angélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland, en kunstenaar Zeus Hoenderop geplaatst. Een dag later was het monument al beklad.

Op de muur achter het monument waren leuzen te zien, zoals: ‘2070: blanke minderheid’, ‘media is de vijand’, ‘rechtstaat is mediastaat’ en ‘hoc vouerunt’ (moet ‘hoc voluerunt’ zijn) wat vrij vertaald: ‘ze vroegen er om’ betekent. Het monument zelf werd beplakt met stickers.

Illegaal geplaatst

Op 4 juli besloot de burgemeester van Vlissingen dat het monument weg moest. Uiteindelijk werd daar een tijdelijke locatie voor gevonden: het MuZEEum in Vlissingen. Hoenderop is daar niet heel blij mee. “Het monument hoort gewoon op de boulevard te staan. Dat is de plek waar de schepen voorbij kwamen, het is een openbare plek.”

Ontbreekt een moreel kompas’

Hij vindt het lastig om de beslissing van de gemeente te accepteren. “Er ontbreekt een moreel kompas bij de gemeente, bij het college. We maken eerst excuses, maar vervolgens mag het monument niet blijven staan. Ik vind dat de gemeente een hoofdrol moet spelen in de discussie.”

Voorlopig blijft de kunstenaar nog doorgaan om het monument tóch weer terug op de boulevard te krijgen. Zo worden er onder meer handtekeningen ingezameld om aan de gemeente te overhandigen.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Zeus Hoenderop