Raad Vlissingen stemt in met verbouwing muZEEum van bijna 7 ton

De gemeenteraad van Vlissingen heeft vanavond ingestemd met een verbouwing van het muZEEum om de bereikbaarheid te verbeteren. Wel vroegen sommige raadsleden zich af waarom het tuinpaviljoen dat hiervoor wordt aangelegd 690.000 euro moet kosten. “Voor een gebouwtje van 9 x 9 meter betekent dat een prijs per vierkante meter van 8.518 euro per vierkante meter. Zelfs in Amsterdam liggen de prijzen lager.”

Het muZEEum wil via het tuinpaviljoen de doorstroom van de voorkant van het museum, het Lampsinshuis, naar de historische Pakhuizen aan de achterkant verbeteren. Bezoekers moeten daar nu via trappetjes en de kelder komen. Hierdoor bereikt maar 43 procent van hen ook dat deel van het complex. Ook is het nu slecht toegankelijk voor minder mobiele bezoekers.

Strenge budgetbewaking

Een meerderheid van de raad vond het bedrag van 690.000 euro weliswaar veel geld, maar verantwoord. Wel pleitte Albert Vervorst van de Partij Souburg Ritthem (PSR) voor ‘strenge budgetbewaking’. “Voor dit geld moet het muZEEum de klus klaren. Komen ze er niet mee uit, dan moeten ze de plannen maar aanpassen.”

De meeste andere coalitiepartijen waren het hier mee eens, uitgezonderd de ChristenUnie en het CDA. CU’er Pieter Jan Mersie vergeleek de prijs van de verbouwing met die van vastgoed in Amsterdam. Ook had hij problemen ermee dat de gemeente de verbouwing uit ‘Wind in de Zeilen’, het compensatiefonds voor het niet doorgaan van de verhuizing van de Marinierskazerne naar Vlissingen wilde betalen. “Het lijkt me beter dat we over een paar weken bij de behandeling van de begroting van volgend jaar eerst kijken waar we dat geld allemaal aan kunnen uitgeven, in plaats van er nu al een bedrag uit te halen.”

Kunstgrasveld

CDA’er Marien de Zwarte vond dat het geld beter kon worden besteed aan een tweede kunstgrasveld voor voetbalverenigingen VC Vlissingen, JOVZ en GPC Vlissingen. “Toen ik dat ooit aankaartte vertelde de wethouder dat het geld van ‘Wind in de Zeilen’ hiervoor niet was bestemd. Maar is het bedrag voor het muZEEum dat wel?”

Wethouder Geoffrey Sips verklaarde dat geld voor een extra kunstgrasveld ‘niet was uitgesloten’. De Zwarte : “Betekent dat ja of nee?” Sips: “Ik herhaal: het is niet uitgesloten, maar uiteindelijk gaat u als gemeenteraad daar zelf over.”

Weinig informatie

Pim Kraan van oppositiepartij Perspectief op Vlissingen (POV) vond dat de raad te weinig informatie over de totale financiering van het museum had gekregen. “Ik heb daar bij de wethouder navraag naar gedaan, maar ik krijg het niet. Ik vind dat ongehoord. Behalve de jaarlijks subsidie van 231.000 euro krijgt het muZEEum indirect nog een bedrag doordat het een veel te lage huur betaalt.”

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid voor de toekenning van het geld voor de verbouwing. Directeur Onno Bakker van het muZEEum toonde zich uiteraard tevreden: “Ik ben heel erg opgelucht. Het past in ons plan om het bezoekersaantal te vergroten en ben blij dat de gemeenteraad dat ook heeft ingezien.”

De verbouwing moet in mei klaar zijn.Het muZEEum hoeft er niet voor dicht, dit in tegenstelling tot een eerdere verbouwing waarvoor het van november vorig jaar tot juni dit jaar gesloten was. Die kostte 1,3 miljoen euro, waarvan de gemeente Vlissingen een ton betaalde.