Binnenkort besluit over vuurtorentje op Keizersbolwerk

Het beroemde rode vuurtorentje op Boulevard De Ruyter in Vlissingen verkeert in een niet al te beste staat. De gemeente wordt daar geregeld op aangesproken, maar de eigenaar is Rijkswaterstaat. Daarmee is de gemeente al geruime tijd in gesprek. Bedoeling is dat het vuurtorentje wordt overgedragen aan de gemeente.

Het oorspronkelijke havenlicht op Boulevard De Ruyter, ook wel aangeduid als het Keizersbolwerk, stamde uit 1891 en werd destijds gebouwd door ijzergieterij L.I. Enthoven & Co uit Den Haag. Ontwerper was vermoedelijk Quirinus Harder, bouwkundige bij het toenmalige Loodswezen. In de loop der jaren vonden er geregeld aanpassingen plaats. Zo had het vuurtorentje jarenlang een extra verdieping, met daarop een houten uitkijkpost voor het Belgische Loodswezen.

Onderhoud

Het havenlicht is van architectuurhistorische waarde, al is de huidige vuurtoren een in 1989 gebouwde replica van het oorspronkelijke torentje. In 2013 werd de oude verlichting nog vervangen voor LED-verlichting. Maar ook die replica is nu zichtbaar aan groot onderhoud toe. Geregeld worden er raadsvragen gesteld over de slechte staat van het vuurtorentje. Hier en daar zijn er roestgaten in gevallen. Het is ook niet het enige object in de stad dat niet in zo’n geweldige staat verkeert.

Rijkswaterstaat eigenaar

Maar de vuurtoren is op dit moment nog steeds in eigendom van Rijkswaterstaat, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “We zijn inderdaad in gesprek met Rijkswaterstaat, zodat de vuurtoren op termijn kan worden overgedragen aan de gemeente Vlissingen. Een datum is nog niet bekend. Binnenkort verwacht het college hierover een principebesluit te nemen.”

Het huidige vuurtorentje is eigenlijk een replica uit 1989, maar ook dringend aan onderhoud toe. (foto: Peter Urbanus)