DorpenTop in Veere over behoud leefbaarheid en voorzieningen in de regio

Donderdag organiseerde RegioBank voor de vierde keer de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vond de top plaats in de Grote Kerk in het Zeeuwse Veere. Gespreksonderwerpen waren onder meer leefbaarheid, ondernemen in de regio en behoud van voorzieningen.

Lokale ondernemers, regionale politici, bestuurders en academici gingen in Veere met elkaar in gesprek over behoud en versterking van de leefbaarheid in de regio en lokale initiatieven. “De potentie van de regio is enorm”, zegt Regiobank. “Tegelijkertijd zien we dat de leefbaarheid door afnemende publieke voorzieningen onder druk staat en regionale verschillen toenemen. Hoe keren we deze trend?” Dat is in het kort de gedachte achter de DorpenTop.

Goede opleidingen

De bijeenkomst was vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelde. Burgemeester Frederiek Schouwenaar van Veere opende de bijeenkomst. Onder de sprekers was Barbara Oomen, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Zeeland. Zij sprak over het belang van goede opleidingen in de regio.  Initiatieven die in de Randstad nooit van de grond komen, slagen hier wel, zei Oomen. Ze noemde de innovatieve samenwerking op het gebied van onderwijs in de vorm het Zeeuwse Joint Research Center.

Werksessies

Het was de vierde keer dat de DorpenTop werd gehouden. Vorig jaar gebeurde dat in Friesland, vertelt Noraly King. Zij was als leefbaarheidxexpert van Regiobank aanwezig bij de DorpenTop. Er hadden zich zo’n 150 mensen aangemeld, zegt zij. Dat varieerde van lokale bestuurders, ondernemers, financieel adviseurs, tot vrijwilligers en inwoners. Ook directeur Rein Wispelweij van Regiobank was aanwezig. “We spraken onder meer in tien werksessies over verschillende onderwerpen, waaronder ondernemen in de regio, sociale cohesie en hoe je jongeren meer kunt betrekken”, vertelt King.

Dorpshuizen belangrijk

“Interessant was hoe het dorpshuis in Arnemuiden bijdraagt aan de leefbaarheid van in het stadje en hoe de organisatie Katalys lokale initiatieven zoals dorpshuizen ondersteunt. Ontmoetingsplekken als dorpshuizen zijn erg belangrijk voor het platteland.” De vraag hoe je jongeren erbij betrekt kwam ook aan de orde. Dorpshuizen zijn er niet alleen voor ouderen. Kunst is om jongeren en ouderen met elkaar te verbinden. “Een van de ideeën was om Netflix-avonden te organiseren in het dorpshuis voor de jeugd.”

Conclusies

In de Grote Kerk van Veere is deze week ook het kunstwerk van Sara Vrugt onthuld. Dat maakte veel indruk op de bezoekers, vertelt King. De conclusies en aanbevelingen worden nu verwerkt door de organisatie en op een later tijdstip naar buiten gebracht. “Er gebeurt veel in de regio”, durft King wel te stellen. “Een van de conclusies was, dat je moet kijken waar het stroomt in de regio en dat versterken.”

Directeur Wispelweij van Regiobank toonde zich ook onder de indruk van de Zeeuws innovatieve denkrichtingen. “Er is zoveel kracht, kennis en kunde in deze regio”, zei hij.

Burgemeester Frederiek Schouwenaar opende de DorpenTop. (foto: Bart Maat)