POV wil zeer kritisch rapport Rekenkamer Vlissingen over Wind in de Zeilen eerder bespreken

De Rekenkamer Vlissingen is zeer kritisch over de gang van zaken rond het compensatiepakket Wind in de Zeilen voor Vlissingen. Het rapport werd onlangs tijdens de vergadering van de raadscommissie ruimte gepresenteerd. Ook de gemeenteraadsfractie POV is zeer kritisch. “Er gebeurt niets met die pot geld, maar intussen lopen de kosten wel door”, zegt fractievoorzitter Pim Kraan.

‘Wind in de Zeilen (WIZ) is een compensatiepakket van 650 miljoen euro dat tot 2030 beschikbaar is, vanwege het niet doorgaan van de bouw van een marinierskazerne in Vlissingen. Het belang van een voortvarende en goede uitvoering is groot, schrijft de rekenkamer. Het rapport is bedoeld ter ondersteuning van de gemeenteraad bij de kaderstellende en controlerende rol, zodat er eventueel tijdig kan worden bijgestuurd. Centrale vraag is of de uitwerking en uitvoering van gemaakte afspraken en plannen uit het compensatiepakket WIZ in de gemeente doelmatig en doeltreffend gebeurt.

Justitieel Complex Vlissingen

Zo heeft de rekenkamer gekeken naar de voortgang van de bouw van het Justitieel Complex Vlissingen. Er liggen risico’s ten aanzien van mogelijke dijkversterking door het waterschap, de mogelijke komst van een geitenhouderij in de omgeving, het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel en de financiĆ«le verantwoording. Ook bij onder meer de financiĆ«le verantwoording stelt de rekenkamer vragen.

Kenniswerf: zeer risicovol

Ook verdere ontwikkeling van de Kenniswerf (het gebied rond de Hogeschool Zeeland) is onderdeel van WIZ. Doelstelling is dat de Kenniswerf een toonaangevende campus wordt, met voordelen (spin off) voor heel Zeeland. Daarvoor moeten gronden worden aangekocht en daarna herontwikkeld. Maar de rekenkamer vond geen communicatie- en marketingplan, geen planning voor de grondverwerving, mist delen van de financiƫle onderbouwing en de ontwikkelvisie was vertraagd. De financiƫle ontwikkelingen bij de Kenniswerf zijn zeer risicovol en worden onvoldoende beheerst, schrijft de rekenkamer expliciet.

Stationsgebied

Het stationsgebied moet met 4,5 miljoen euro uit WIZ worden ontwikkeld tot een mobiliteitshub voor de regio, met pilots op gebied van nieuwe vormen van openbaar vervoer. Daarvoor moet een Masterplan Stationsgebied worden ontwikkeld en uitgevoerd. Hiervoor zou niet meer dan 10 procent mogen worden besteed aan voorbereiding. Maar de capaciteit en continuĆÆteit van de ambtelijke organisatie zijn niet toereikend, ziet de rekenkamer. De noodzakelijke inhuur van extern personeel maakt de organisatie kwetsbaar door verdwijnende kennis, het Masterplan Stationsgebied was vertraagd en afronding in december 2025 lijkt niet haalbaar.

Vragen POV

Lokale partij POV wil het rapport bij de raadsvergadering van 16 januari aan de orde stellen, zegt fractievoorziter Pim Kraan. De fractie houdt zich al langere tijd bezig met de uitvoering van WIZ en is zeer kritisch. Het college wilde dat pas over een aantal maanden doen. “Er komt weinig terecht van de uitvoering van WIZ”, zegt Kraan. “Daarnaast zie je dat er nauwelijks controle is op hoe gelden worden besteed. Waar wordt dat geld nu aan besteed? Dat willen wij weten. Zo hoorden we dat geld voor vluchtelingenopvang wordt gebruikt voor de verdere invulling van de Machinefabriek. Dat geld was over, doordat er geen plan was voor de opvang van vluchtelingen.”

Geld lekt weg

Ook de maximaal tien procent voor de plannenmakerij vooor het Stationsgebied is al overschreden. “Er is al een miljoen aan uitgegeven, terwijl er nog niks concreets is gebeurd”, zegt Kraan. “Wij hadden ook een plan voor het stationsgebied geschreven. Dat hebben we toen gepresenteerd in de gemeenteraad. Men vond het prachtig, maar er is niets mee gedaan.”

De komst van Kerngezond-centra met geld uit WIZ schiet ook nog niet erg op, zegt Kraan. “Er lekt intussen wel steeds geld weg uit WIZ. De kosten lopen door, want er gaat intussen wel geld naar personeel en inhuur van personeel.”

Pim Kraan van POV. (foto: gemeente Vlissingen)