POV: ‘Vlissingen verliest zeker 1,9 miljoen op verkoop parkeerplaatsen Machinefabriek’

De gemeente Vlissingen leidt zeker 1,9 miljoen euro verlies op de verkoop van toekomstige parkeerplaatsen in de Machinefabriek. Dat beweert oppositiepartij Perspectief op Vlissingen (POV). De partij beroept zich op openbare informatie. De POV wil dat de gemeenteraad donderdag niet akkoord gaat met het huidige plan voor een parkeergarage in de Machinefabriek. Dat moet pas later aan bod komen.

Volgens de POV zullen de 160 parkeerplaatsen in de Machinefabriek onder de kostprijs worden verkocht, ‘wat resulteert in een groot verlies voor de gemeente Vlissingen’. POV-fractievoorzitter Pim Kraan: “Uit informatie van de projectontwikkelaars blijkt dat er 100 parkeerplekken zijn verkocht voor 20 duizend euro per stuk en 60 voor 15 duizend euro. Maar de kostprijs van een parkeerplaats ligt in ieder geval op 30 duizend euro, blijkt uit openbare informatie. Hierbij hebben wij onder meer gekeken naar de prijs van parkeerplaatsen bij een vergelijkbare locatie als de Timmerfabriek.”

‘Ongeoorloofde staatssteun’

Kraan: “Vlissingen leidt dus minimaal 1,9 miljoen euro verlies. De gemeente kan zich dit vanwege haar slechte financiĆ«le positie absoluut niet veroorloven. Ik ben ook bang dat dit ongeoorloofde staatsteun is, want de gemeente bevoordeelt een particuliere ondernemer op een oneerlijke manier. Daar komt bij dat de gemeente nog 150 parkeerplaatsen aan Damen moet verkopen. Die wil nu natuurlijk ook een lagere prijs.”

De POV wil dat de gemeenteraad donderdag geen besluit over de parkeergarage in de Machinefabriek neemt. Kraan: “We willen via een amendement afdwingen dat B&W later dit jaar met een apart voorstel komt voor een kostendekkende verkoop en exploitatie van de parkeerplekken in de Machinefabriek.”

Geheimhouding

De POV benadrukt dat haar informatie uit openbare bronnen komt. Want het college van B&W heeft de gemeenteraad over de exploitatie van de parkeergarage in de Machinefabriek geheimhouding opgelegd. Kraan verzocht vorige week het college dit op te heffen, omdat hij vindt dat hij zijn werk als volksvertegenwoordiger niet goed kan doen. “Ik word over de Machinefabriek aangesproken in de stad en ik mag er niets over zeggen.”

Zijn verzoek aan B&W leidde vandaag na de wekelijkse collegevergadering echter niet tot opheffing van de geheimhouding. Kraan is hierop in de openbaarheid getreden, maar onder de uitdrukkelijke verwijzing dat de financiƫle gegevens over de parkeerplaatsen ook elders, in wel openbare bronnen, te vinden is.

Nog geen reactie gemeente

Uiteraard hebben we het college van B&W om een reactie gevraagd. Die kon B&W vandaag niet geven. Het college wil morgen, tijdens het wekelijkse persgesprek, reageren.

Foto: Omroep Zeeland