POV en SGP willen weer oude rijrichting op Boulevard de Ruyter

Oppositiepartijen POV en SGP willen de rijrichting op de Boulevard de Ruyter veranderen in zoals het ooit was: van noord naar zuid waarbij auto’s, motoren en scooters naar het standbeeld van Michiel de Ruyter toe rijden. Sinds november is de rijrichting daar omgedraaid: van het standbeeld af. Volgens de POV leidt dat, samen met andere maatregelen, tot gevaarlijke situaties in de Coosje Buskenstraat.

De POV had gisteravond tijdens de raadscommissie Ruimte een onderwerp op de agenda laten zetten dat als geen ander alle Vlissingers hartstochtelijk bezighoudt: de toegankelijkheid van de boulevard. Officieel zijn het drie boulevards, van noord naar zuid: de Boulevard Evertsen, de Boulevard Bankert en tot slot de Boulevard de Ruyter.

Rijrichting omgedraaid

Sinds jaar en dag was de rijrichting voor gemotoriseerd verkeer op alle drie de boulevards, vanaf het Wooldhuis tot het standbeeld van Michiel de Ruyter, van noord naar zuid. Vanaf 11 november 2022 echter moeten auto’s, motoren en scooters op de Boulevard de Ruyter van zuid naar noord rijden. Op de twee andere boulevards is er niets veranderd. Fietsers kunnen nog steeds op alle boulevards in beide richtingen rijden.

Auto’s die dus vanaf het standbeeld de boulevard oprijden, moeten nu dus bij de eerste zijstraat, de Coosje Buskenstraat, rechts afslaan richting de binnenstad. Automobilisten die vanaf de Boulevard Blankert komen, moeten daar linksaf de Coosje Buskerstraat in. In die straat geldt tweerichtingsverkeer, met echter één belangrijke verandering sinds 11 november. Voor automobilisten loopt de straat dood als ze bij de boulevard aankomen. Ze moeten daar rechtsomkeert maken.

‘Wirwar aan verkeersborden’

Volgens POV-fractievoorzitter Pim Kraan leidt dat regelmatig tot gevaarlijke situaties. “Er is een wirwar aan verkeersborden aan het begin van de Coosje Buskenstraat en tot veel automobilisten dringt het niet door dat de straat vanaf de binnenstad nu doodloopt vlak voordat ze de boulevard willen oprijden. Dus moeten ze aan het einde keren, terwijl daar van alle kanten fietsers komen aanrijden. Dat leidt tot een enorme chaos en gevaarlijke situaties.”

Volgens wethouder Sal Cracau (Verkeer) loopt het zo’n vaart niet. Hij waarschuwde voor overhaaste maatregelen, zeker nu op 6 september de gemeenteraad in discussie gaat met de inwoners over het verkeerscirculatieplan dat er gaat komen. Overigens hield Cracau als vertegenwoordiger van pro-autopartij de VVD een opmerkelijk pleidooi: “Je kunt ook heerlijk op de boulevard fietsen in plaats van met de auto rijden.”

Motie

Dat ontlokte Liliane Janse (SGP) de opmerking dat de wethouder met deze opmerking geen rekening houdt met mensen die vanwege hun fysieke gesteldheid niet kunnen fietsen of wandelen. Opvallend was dat de overige partijen niet of nauwelijks deelnamen aan het debat. Wellicht houden ze hun kruit droog voor de raadsvergadering op 29 juni. Want Kraan kondigde een motie voor die vergadering aan waarin hij zal voorstellen de verkeersituatie op de boulevards terug te draaien. SGP’er Janse kondigde aan deze motie gezamenlijk met de POV te zullen indienen.

Volgens Kraan kan er niet, zoals wethouder Cracau wil, worden gewacht tot de discussie over het verkeerscirculatieplan. Want in juli en augustus zijn de Boulevards Evertsen en Bankert weliswaar dagelijks tussen 12 uur en middernacht voor gemotoriseerd verkeer afgesloten, voor de Boulevard de Ruyter geldt dat alleen tijdens het weekend en op nationale feestdagen. Kraan: “Ik voorzie in de zomer op de Boulevard de Ruyter toenemende drukte van auto’s en als er niets verandert een toename van gevaarlijke situaties.”

Verkeersdrukte op de boulevard van Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)