Positie wethouder Cracau (VVD) bungelt na debat over Vlissingen Maritiem

De Vlissingse wethouder Sal Cracau heeft maandagavond ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd aan het einde van een raadsdebat over Vlissingen Maritiem. De motie werd verworpen met elf tegen tien stemmen. Maar de eigen partij van de wethouder, de VVD, riep hem op dit signaal ter harte te nemen en er lering uit te trekken. Na de stemming verliet Cracau zonder nog iets te zeggen de raadzaal.

Het leek het zoveelste debat te worden over een evenement waarbij de organisator zich beklaagde over de slechte communicatie met en trage besluitvorming door de gemeente. Zo begon ook voorzitter Dick Schipper van Sail de Ruyter, organisator van Vlissingen Maritiem, zijn bijdrage als inspreker. Door de trage procedure voorzag hij dat het evenement waarbij grote zeilschepen Vlissingen bezoeken van 30 mei tot en met 3 juni niet kon doorgaan.

Daarna begon het debat in de raad. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders (B en W) om het evenement met 75.000 euro te steunen en een amendement van diverse partijen om daar nog 25.000 euro bovenop te doen, waren niet het probleem. Beide werden dan ook aangenomen.

Of het evenement door kan gaan, is nog niet helemaal zeker. De organisatie neemt hierover een besluit op 1 maart. “We gaan eerst aan de slag met het regelen van de schepen, maar we hebben er wel vertrouwen in dat we het voor elkaar gaan krijgen”, zei organisator Dick Schipper.

‘Beschamend’

Wel een probleem voor de raadsleden was dat ze hierover in een extra vergadering moesten besluiten, terwijl bij een snellere procedure van het college de raad er niet aan te pas had hoeven komen. Wethouder Cracau gaf een uitgebreide tijdslijn om aan te geven dat de zaken niet anders en sneller hadden gekund. “Ik snap dat Sail de Ruyter niet blij was toen ik ze moest vertellen dat de raad vanwege de agenda er pas op 18 april een besluit zou kunnen nemen. Ze waren boos en teleurgesteld.”

Lilian Janse (SGP) was hier niet mee tevreden: “Beschamend dat wij als raad zelf een vergadering moesten plannen, omdat het college te laat was met besluitvorming. En wat deed de wethouder vervolgens tijdens het reces? Hij ging met vakantie.” Cracau: “Het reces heeft geen invloed gehad op de snelheid van de besluitvorming door het college.”

Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) wond er geen doekjes omheen: “Onze partij heeft het meer dan gehad met de werkwijze van deze wethouder. Enig zelfreinigend vermogen zou het college niet misstaan.”

‘Meervoudig falen als wethouder’

Het was Kraan ook die na de tweede termijn in het debat om een derde termijn vroeg. Daarin diende Kraan namens de hele oppositie een motie van wantrouwen in. “Ik doe dit met een bezwaard gemoed. Maar deze wethouder functioneert niet. Dat geldt niet alleen voor dit dossier, maar ook voor vele andere. Er is geen sprake van een incident, maar van meervoudig falen als wethouder.”

Vervolgens volgde een hoofdelijke stemming. De gehele oppositie stemde voor de motie, maar de gehele coalitie tegen. Wethouder Cracau was gered, maar voor hoe lang? Tekenend was wat VVD-fractievoorzitter Albert van der Giessen zei over zijn eigen wethouder: “Wij zullen tegen de motie van wantrouwen stemmen, maar we snappen dat hij een keer zou komen. Die motie komt niet zomaar. Laat de wethouder dit signaal ter harte nemen en daar lering uit trekken.”

Door het op tamelijke korte termijn plannen van deze extra raadsvergadering waren zes raadsleden om verschillende redenen afwezig. Een van hen, Kris van Wezel van 50PLUS, liet aan het begin van de vergadering in een door de burgemeester voorgelezen verklaring weten dat hij vanaf nu als Sociaal Liberale Fractie door het leven gaat.

Foto: gemeente Vlissingen