Vlissingse wethouder Cracau treedt af

Wethouder Sal Cracau (VVD) van Vlissingen treedt af. Gisteravond werd een motie van wantouwen tegen hem met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen. Maar deze motie was voor Cracau wel reden zijn positie te heroverwegen, met zijn aftreden als resultaat. De VVD in Vlissingen gaat op zoek naar een opvolger voor Cracau.

In een verklaring van de gemeente Vlissingen wordt benadrukt dat Cracau vorig jaar tweemaal ernstige gezondheidsklachten had. Cracau concludeert dat hij door de nasleep van deze klachten zowel mentaal als fysiek niet kan functioneren op het niveau dat het wethouderschap vraagt. Cracau: “Vlissingen verdient een wethouder die zich honderd procent kan inzetten en mij lukt dat helaas op dit moment niet. Met pijn in mijn hart leg ik daarom mijn functie neer, zodat ik mij kan focussen op mijn gezondheid.”

‘Sprake van meervoudig falen’

De motie van wantouwen werd gisteren ingediend door de voltallige oppositie. Aanleiding was wat er volgens de raad was misgegaan rond het evenement Vlissingen Maritiem. Pim Kraan van oppositiepartij POV gaf als reden aan: “Deze wethouder functioneert niet. Dat geldt niet alleen voor het dossier rond Vlissingen Maritiem, maar ook voor vele andere. Er is geen sprake van een incident, maar van meervoudig falen als wethouder.”

De motie van wantrouwen kreeg tien stemmen voor en elf tegen. Cracau had dus kunnen aanblijven, maar VVD-fractievoorzitter Van der Giessen zei vlak voor de stemming: “Wij zullen tegen de motie van wantrouwen stemmen, maar we snappen dat hij een keer zou komen. Die motie komt niet zomaar. Laat de wethouder dit signaal ter harte nemen en daar lering uit trekken.”

Opvolger

De portefeuilles van wethouder Cracau worden voorlopig overgenomen door zijn collega-wethouders. Morgenavond vergadert het bestuur van de VVD Walcheren over een mogelijke opvolger. Volgens fractievoorzitter Van der Giessen kan dat nog even duren voordat die is gevonden. Hij voegt daaraan toe dat hij en zijn fractiegenote Yvette Hoogstraten niet beschikbaar zijn voor de functie.

Foto: gemeente Vlissingen