Politiek Veere tegen vaste huisjes op minicampings, maar over hoe dat te verhinderen verschillen de meningen

Het buitengebied van Veere moet zijn landelijke karakter behouden. Daar past wel kamperen bij de boer bij, maar niet het bouwen op deze campings van tiny houses en andere vaste bouwwerken. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad van Veere en het college van B&W. Over de manier hoe dit kan worden voorkomen, verschillen de partijen echter van mening.

De aanleiding is de bouw op minicamping De Ark in Westkapelle van vijftien verplaatsbare huisjes die in de winterperiode elders worden gestald. De camping is sinds begin dit jaar van eigenaar veranderd en begonnen met de bouw van deze ’tiny houses’. Oppositiepartijen PvdA/GroenLinks, CDA, D66 en DTV trokken aan de bel bij het college over deze in hun ogen ongewenste ontwikkeling.

Geen toestemming voor nodig

Op 1 juni tijdens de raadsvergadering verklaarde wethouder René de Visser (SGP, Ruimtelijke Ordening) dat de nieuwe eigenaar geen toestemming had voor de bouw van de huisjes. Maar naar nu blijkt heeft deze nieuwe eigenaar daar ook geen toestemming voor nodig. Wat hij op dit moment doet, is toegestaan volgens het huidige bestemmingsplan.

Echter, het bestemmingsplan wordt de komende tijd aangepast. Het college wil daar ook een bepaling in opnemen die ontwikkelingen zoals bij De Ark verbiedt. Dat geldt dan weliswaar niet voor De Ark zelf, maar wel voor andere minicampings. De gemeenteraad neemt daar op 28 september een beslissing over.

Volgens de oppositie duurt dat te lang. Tijdens de raadsvergadering op 5 juli dienden PvdA/GroenLinks, D66, CDA en DTV een motie in om via een ‘voorbereidingsbesluit’ per direct tiny houses op minicampings te verbieden. Een bestemmingsplan wijzigen duurt doorgaans enige tijd. Om te voorkomen dat totdat het zover is mensen nog snel zaken realiseren die vervolgens niet meer zijn toegestaan, kan een voorbereidingsbesluit een bestaande situatie voor maximaal een jaar ‘bevriezen’.

‘Veerse landschap is de verliezer’

Alhoewel alle partijen in de Veerse raad de ‘versteniging’ van minicampings afkeuren, vonden de coalitiepartijen met uitzondering van de ChristenUnie een voorbereidingsbesluit niet nodig. Zijn vertrouwden op de toezegging van wethouder De Visser dat er nog voldoende tijd is om deze ontwikkeling tegen te gaan. Toen het op stemmen aankwam over de motie, staakten de stemmen echter De regels schrijven voor dat dan in de eerste volgende raadsvergadering opnieuw moet worden gestemd. Dat gebeurde een dag later: toen werd de motie met negen tegen acht stemmen verworpen.

Volgens D66’er Jacco van Maldegem was ‘het Veerse landschap de verliezer door dit besluit’. Van Maldegem: “Er zijn grote kapitaalkrachtige investeerders die graag minicampings willen overnemen om ze te verbouwen tot vakantieparken.” CDA’er Pieter Wisse wees erop dat kamperen bij de boer ooit slechts was toegestaan aan bedrijven met een agrarische binding. “Die is bij dit soort investeerders uiteraard in geen velden of wegen meer te bekennen.”

Levertijd

Wethouder René de Visser verwacht niet dat tot aan 28 september andere minicampings zullen overgaan tot het plaatsen van vaste huisjes. “Een exploitant moet die tiny houses wel eerst nog bestellen, Daar geldt een bepaalde levertijd voor. Ik verwacht dat we met een reparatie van het bestemmingsplan op 28 september nieuwe plaatsingen van tiny houses op minicampings kunnen voorkomen.”