Koos uit Meliskerke helpt in Oekraïne om huizen op te bouwen; Het is mooi en dankbaar werk

Koos uit Meliskerke gaat in oktober weer naar Oekraïne toe om huizen op te bouwen, die in de oorlog kapot zijn gegaan. In april is Koos ook al naar Irphin (voorstad van Kiev) geweest om te helpen met bouwen.

We spreken Koos bij hem thuis. Voordat de camera aangaat, hebben we een gesprek vooraf. In april is hij met een vrijwilligersgroep van 25 mensen afgereisd naar de voorstad van Kiev, Irphin. Ze vertrekken op een vrijdagmorgen. Met een tussenstop in Polen komen ze op zaterdagavond rond 19:30 uur aan in de voorstad. De weg er naar toe is pittig. Voor de grens van Oekraïne moeten ze ongeveer zes uur wachten voordat ze de grens over mogen.

Koos vertelt over zijn belevenis in Oekraïne en wat hij daar doet ©WFM96.nl

Eenmaal in Oekraïne wordt steeds meer zichtbaar wat voor spoor de oorlog achterlaat. Onderweg komen ze al huizen en flatgebouwen tegen die zwartgeblakerd zijn van brand, waar de kogelgaten zichtbaar zijn van huizen die zijn beschoten. Eenmaal aangekomen in Irphin wordt duidelijk dat er hard is gevochten. De Oekraïners hadden de brug naar Kiev opgeblazen, zodat de Russen niet verder konden de stad in. Irphin ligt aan de brug die naar Kiev gaat.

Kapotte brug richting Kiev ©Koos

Als ze goed om zich heen kijken zien ze de schade. Op een parkeerterrein net voor de opgeblazen brug ligt een grote hoop met kapotte auto’s. Uitgebrand en doorzeeft met kogels. Bij de brug liggen nog persoonlijke bezittingen. Ook is er op een foto te zien dat er nog een half uitgebrande buggy staat.

Na een nacht goed rusten gaan ze aan de slag om de bewoners te helpen. Bij een familie graven ze een goot van 30 meter om water en elektriciteit aan te kunnen sluiten bij een Tiny-House wat een bedrijf uit Finland bij deze bewoners heeft neergezet. Het is een tijdelijke woning om vervolgens hun eigen huis weer op te kunnen bouwen. Als ze goot is gegraven gaan ze weer door naar het volgende adres. Hier helpen ze de bewoners om hun huis weer op te bouwen, nadat deze is gebombardeerd, en kapot is gegaan door een raketinslag.

Kapotte huizen. Bovenste foto is hoe het was en de onderste foto laat zien hoe het nu is ©Koos

“De werkwijze van deze mensen is heel anders. Waar wij gewend zijn om gelijk de handen uit de mouwen te steken, is het bij hun de gewoonte om eerst te vergaderen voordat ze iets gaan doen”. Na een halve week rijzen de muren al overeind. Als de tijd om is, en de vrijdag weer aanbreekt, is het weer tijd om te vertrekken richting Nederland. “We hebben in ieder geval de bewoners een duwtje in de rug te kunnen geven om hun huis weer op te bouwen.

In oktober hoopt Koos weer richting Oekraïne te gaan om huizen op te kunnen bouwen. Maar voordat hij daar naar toe kan, moet hij eerst nog geld bij elkaar zien te halen. “Het kost €1000 euro om daar naar toe te gaan. We leveren het geld in bij de organisatie, voordat we vertrekken. Zij sturen het geld naar Irphin toe om bouwstenen en andere benodigdheden te kunnen kopen”.

Het eindresultaat na een week bouwen in Irphin ©Koos

Om aan geld te komen gaat Koos nog iets organiseren. Ook kan een ieder die wilt, doneren. Geld overmaken kan naar NL74INGB0519430875 t.n.v. J Riemens o.v.v. bijdrage Oekraïne. In Oktober gaat Koos weer naar Oekraïne met meerdere vrijwilligers.