Beroemd Schots tapijt in Museum Veere

29 maart werd de tentoonstelling Scottish Diaspora Tapestry geopend door Bert Tuk, wethouder Cultuur van de gemeente Veere. Tot 7 juni 2024 is het beroemde tapijt weer te zien in Museum Veere, de Schotse Huizen.
Tien jaar na het gereedkomen van de collectie van geborduurde panelen en de eerste tentoonstelling in Museum Veere in 2015, keert het complete 153 meter lange tapijt weer terug. De 311 panelen waaruit het wandtapijt bestaat, laten de eeuwenlange Schotse migratiegeschiedenis op indrukwekkende wijze zien.

Voor de jonge bezoekers, en voor iedereen die zich jong genoeg voelt, zal Museum Veere een speciaal paspoort uitgeven waarmee de Schotse reis rond de wereld kan worden gemaakt. In de Museumwinkel zullen diverse producten te koop zijn.
Het Schotse Diaspora Tapijt (In Schots Gaelic: Grèis-bhrat Diaspora na h-Alba) is een groot borduurwerk, 153 meter lang, gemaakt van 311 panelen, geborduurd in 34 landen. Daaronder ook zes panelen uit Veere. Het was het tweede grote wandtapijtproject van het Prestoungrange Arts Festival in Prestonpans, East Lothian, Schotland.

De werkzaamheden aan de panelen begonnen in 2012 en een versie van het tapijt werd in 2014 in heel Schotland tentoongesteld, waaronder ook de zes Veerse panelen. Het tapijt werd het volgende jaar tentoongesteld op locaties in West-Europa. In november 2015 werden alle panelen voor het eerst samen getoond. In 2016 en 2017 toerde het tapijt door Australië en Canada en keerde het uiteindelijk terug naar Edinburgh.