Pfas-vervuiling bij Britannia kan wél door blusschuim komen, beelden spreken volgens expert voor zich

Op filmbeelden gemaakt in 2006 en foto’s uit 2008 en 2014 bij het hulpverleningsevenement Rescue Vlissingen is duidelijk te zien dat er met blusschuim op de gevel van het voormalige hotel Britannia in Vlissingen wordt gespoten. Voor experts is dat een duidelijke aanwijzing dat de pfas die in de grond van het voormalige hotel gevonden is, hier vandaan komt.

De vondst van PFOS in een hoge concentratie in de grond van het bouwterrein waar een nieuw hotel Britannia moet verschijnen, zorgt voor maandenlange vertraging. Het terrein is afgedekt met een korstlaag om de grond niet te laten verstuiven. Uiteindelijk zal de grond moeten worden afgevoerd naar een verwerker. PFOS één van de vele duizenden pfas die er zijn, chemische stoffen die bijna niet afbreekbaar zijn.

‘Tijdens Rescue is er nooit met schuim gewerkt’

De projectontwikkelaar, Martin Dekker, liet al snel na de vondst weten dat hij vermoedde dat de pfas in de grond terecht is gekomen door blusschuim, omdat PFOS een veel voorkomende pfas is die in blusschuim gebruikt werd. Maar de organisatie van Rescue Vlissingen en de Veiligheidsregio Zeeland bezweren dat er nooit met blusschuim is gewerkt, alleen met bluswater.

Filmbeelden suggereren iets anders. Op Youtube heeft een gebruiker met de naam Mark Janssen opnames gemaakt tijdens Rescue 2006. Halverwege het filmpje kondigt hij in tekst aan: ‘Demonstratie van een schuimbluswagen tegen een gebouw’. Dat gebouw is het overblijfsel van het hotel Britannia.

‘Geen discussie mogelijk. Dit is schuim.’

Het is duidelijk te zien dat er met schuim wordt gespoten, want onder de plek waar gespoten wordt blijft een witte waas hangen op de ramen. Voor directeur van DFS Brandveiligheid Jack van Schoonneveldt, die voor projectontwikkelaar Martin Dekker de zaak onderzoekt, is het duidelijk dat het hier om schuim gaat. “Je ziet dat er onder de ramen een laag wit spul blijft hangen”, reageert hij op de beelden. “Hier kan verder geen discussie over zijn. Dit is schuim.”

Daarmee neemt de kans toe dat de PFOS vervuiling bij Britannia onder meer door deze actie is gekomen, volgens Van Schoonneveldt: “Blusschuim uit 2006 bevatte een PFOS-soort die we aanduiden als C6 of C8.” Het filmpje is niet het enige bewijs van het spuiten met blusschuim tijdens een editie van Rescue volgens Van Schoonneveldt. Hij toont een foto van de editie 2014 van Rescue Vlissingen waarop een blusrobot een witte straal richting het terrein van Britannia spuit. “Ook hier kan het niet anders dan dat het schuim is”, zegt Van Schoonneveldt, “Als dit water zou zijn, zou er alleen nevel uit de blusrobot komen, en geen straal.”

Het laatste stukje bewijs is een foto van Rescue uit 2008. Daarop is te zien dat een jongetje langs een zogenoemde crashtender, een brandweerwagen voor vliegvelden die schuim kan spuiten, loopt. Achter en links van de jongen zijn plassen schuim op de grond te zien. “De plas die je onder de brandweerwagen ziet liggen is 100 procent zeker zwaar blusschuim”, volgens Van Schoonneveldt.

Nu aangetoond lijkt te zijn dat er wel met blusschuim is gewerkt tijdens Rescue op het terrein van hotel Britannia aan de Vlissingse boulevard ligt het voor de hand dat er onderzoek wordt gedaan naar alle andere edities van het hulpverleningsevenement. En naar wie het schuim precies gespoten heeft. Want hoewel te zien is dat er met schuim gespoten wordt, op basis van deze beelden is niet te achterhalen uit welke brandweerwagen het komt.

Geen schuim uit Woensdrecht

Op het filmpje lijkt het schuim uit de geel/oranje crashtender te komen, maar een woordvoerder van de basis Woensdrecht zegt dat de systemen van schuim en poeder altijd worden uitgeschakeld. Daarnaast blust de crashtender alleen vanaf het dak en vanaf de voorkant, terwijl op het filmpje het schuim vanachter komt. Mogelijk is er dat jaar een ander voertuig geweest dat met schuim was uitgerust.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Schuim spuiten tijdens Rescue 2006 (foto: Mark Janssen)