Nieuwe plek gevonden voor slavernijmonument, het gaat naar het MuZEEum

Het slavernijmonument dat stiekem in Vlissingen is neergezet, maar dat op last van de burgemeester weggehaald moet worden, gaat nu naar het Maritiem MuZEEum in de stad. Het komt daar – tijdelijk – in de binnentuin te staan.

De initiatiefnemers achter het monument, Angélique Duijndam en Zeus Hoenderop, zijn dat overeengekomen met het museum. Afgelopen dinsdag liet burgemeester Van den Tillaar hen weten dat de zuil met daarbovenop een kom binnen een week verwijderd moet worden van de boulevard. Toen al gaf Duijndam aan zich hard te blijven maken voor een slavernijmonument in de stad.

Officiële aanvraag indienen

Volgens de burgemeester moet dan een officiële aanvraag ingediend worden. Maar de vraag is of de gemeenteraad akkoord gaat met een monument om de slavernij te herdenken. In 2021 werd zo’n zelfde voorstel afgeschoten.

‘Zonde om in een schuurtje te zetten’

In het Maritiem MuZEEum wordt al veel aandacht besteed aan de slavernijhandel vanuit Middelburg en Vlissingen. Hannah Mollen van het museum: “Het is nu een actueel thema in de maatschappij en het is zonde om dan zo’n monument ergens achteraf in een schuurtje neer te zetten. Zolang de discussie in Vlissingen gaande is over het monument kan het bij ons staan.”

Mollen wil nog niet vooruit lopen op de uitkomst van de discussie in het gemeentebestuur en wil dus ook niet zeggen of het monument een permanente plaats krijgt als de gemeente geen vergunning geeft voor het monument. “Zover zijn we nog niet en dat moeten we dan ook met de maker afspreken. Het is voor de openbare ruimte gemaakt en dat is onze binnentuin natuurlijk niet.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.