Nieuwe bieren op negende editie Abdij Bier Festival

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei organiseert stichting Bier in Zeeland (BiZ) voor de negende keer het Middelburgse Abdij Bier Festival. Jaarlijks krijgt het festival een thema mee en dit jaar is dat ‘Spelen met Bier’. 

Veel brouwers uit Zeeland en daarbuiten laten in de sfeervolle kloostergangen hun bieren proeven. Er zijn dit jaar ook twee Belgische brouwers aanwezig. Het Walchers Biergilde is van de partij en zal ‘live’ op het festival bierbrouwen. Nieuw dit jaar is dat daarnaast ook andere amateurbrouwers de kans krijgen hun bieren aan het publiek te presenteren. 

Bovendien zijn er spelen. In de crypte onder de kloostergangen kunnen bezoekers biersjoelen en ring werpen. Ook in de kloostergangen zelf zijn oud-Hollandse spellen te vinden. Liefhebbers kunnen op het tentterras op het grote abdijplein meedoen aan de Bier-BiZ-Quiz, een gezellige pubquiz over bier. 

Jan Montenarie

Dit jaar zijn er twee nieuwe bieren: Korenbloem Primeur en Hopbloem Primeur, vertelt voorzitter Willem Van Voorst Vader van stichting Bier in Zeeland. Rond 1989 werd de oorspronkelijke versie van de Hopbloem Primeur gelanceerd door de Middelburger Jan Montenarie, die tussen 1990 en 1993 brouwerij ‘De Hopbloem’ runde, op dat moment de enige brouwerij op Walcheren.

Met name het toepassen van dryhopping was destijds een bijzonder element.  Volgens het Nederlandse Bierboek (1991) was de Primeur ‘een daverende verrassing’. Jan Montenarie introduceerde met dit bier een smaak die in ons land nog niet gemaakt werd. Terugkijkend zou je het als de eerste IPA van Nederland kunnen zien. 

Hopbloem Primeur

Speciaal voor de presentatie van het door stichting Bier in Zeeland en het Zeeuws Archief uitgebrachte boek ‘Hop en Gerst Veredeld’ van Eric Hageman en Toon Franken, werd in 2011 door Montenarie in de ketels van een brouwerij in Groede zijn Hopbloem Primeur herbrouwd. Montenarie schonk zijn recept nadien stichting Bier in Zeeland. Sindsdien bleef het idee hetzelfde, maar werd de hopcombinatie volgens Van Voorst Vader wel aangepast aan voorkeuren van de stichting. “De hopgift hebben we wat aangepast”, zegt hij. De combinatie van Saaz, Mandarin Bavaria en Amarillo hop geeft fruitig-bittere aroma’s en maakt het bier verrassend van smaak, licht exotisch en doordrinkbaar. 

Korenbloem Primeur is het tweede nieuwe bier. Dit is een ‘volkoren’ variant van De Hopbloem, met gerst, tarwe, haver en rogge. De hopgift in het bier geeft de aromatische volle bitterheid die de ‘Primeur’ bieren kenmerken en een specerij in het bier zorgt voor een verrassend zomers karakter.

Foto: RK Fotografie