Nieuw werk voor Panorama Walcheren: ‘Ik ben terug met een missie’

Kunstenaar Jo Dumon Tak komt met nieuw werk voor de permanente tentoonstelling Panaroma Walcheren in de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen. Hiermee komt hij terug op een eerder besluit om te stoppen.

In de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen, het tijdelijk onderkomen van Panorama Walcheren, staat Jo Dumon Tak voor een paneel van tien bij twee en een halve meter. Een aantal studies voor het kleurgebruik heeft hij al op papier. Het paneel zelf is nog maagdelijk wit. Na een pauze van vier jaar hervat de kunstenaar zijn werk aan Panorama Walcheren.

“Ik ga een herinnering schilderen. Acht jaar geleden reed ik op weg naar de verjaardag van mijn vader in Rotterdam over de Veerse Gatdam. Het was een ochtend in oktober, het was heiig, het meer was rimpelloos, als een olievlek, met een oranje gouden weerspiegeling van de zon. Dat licht ga ik proberen te vangen.”

Hij wandelt langs de indrukwekkende meterslange werken die hij in tien jaar tijd maakte voor Panorama Walcheren. De boulevard, de Middelburgse binnenstad, de vissershaven van Vlissingen, het badpaviljoen in Domburg en een stuk overweldigend groen in de Manteling in Oostkapelle.

Vier jaar geleden besloot de kunstenaar te stoppen. Hij was het zat, de belangstelling voor het Panorama was middelmatig en de verdiensten wogen bij lange na niet op tegen de arbeid die hij verrichte.

Ik was nog niet klaar

Maar Jo Dumon Tak is terug met een missie. Hij wil weer een bijdrage leveren aan het Panorama en proberen om de bezoekersaantallen te verhogen. “Het Panorama moet kunnen blijven groeien en het stond nagenoeg stil. Ik wilde weer iets nieuws maken, ik was nog niet klaar.”

Dumon Tak hoopt op meer zekerheid voor de toekomst door zijn nieuwe verbintenis met museum Panaroma Walcheren. Een geschikte plek voor het museum is alleen nog steeds een probleem. De O.L.V-kerk in Vlissingen is weliswaar een mooi toevluchtsoord voor de werken, maar verre van ideaal. Twee van de werken passen er niet in en het werk komt niet echt tot zijn recht in de kerk.

Terug naar de machinefabriek?

Het Panorama vertrok vorig jaar uit de machinefabriek die momenteel wordt verbouwd. Dat het museum daar ooit terug zal keren is weliswaar een wens maar daar heeft de kunstenaar weinig vertrouwen in. “Het Panorama is groot en wordt alleen maar groter dus je hebt ook een hele grote ruimte nodig, dat maakt je kwetsbaar.”

Als je de kunstenaar Jo Dumon Tak aan het werk wil zien, elke vrijdagmiddag geeft hij uitleg over het Panorama en kan je hem aanspreken over zijn nieuwe werk in wording.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland