Na jaren van uitstel kan de bouw van een nieuwe kerk in Middelburg beginnen: ‘Het was een uitputtingsslag!’

Voorzitter Marco Walhout van de wijkgemeente De Ontmoeting in Middelburg kan het niet anders omschrijven: “Het was een uitputtingsslag!” Hij heeft het over de bouw van de nieuwe kerk van zijn gemeente op de hoek van de Laan der Verenigde Naties en de Sandberglaan.

De huidige kerk van de gemeente, in de Stromenwijk in Middelburg, voldoet niet meer: het gebouw is verouderd en te duur qua energiekosten. Maar de bouw van de nieuwe kerk aan de rand van de wijk Griffioen werd door tegenslagen geteisterd. De hervormde gemeente De Ontmoeting had voor een nieuw onderkomen 6,5 miljoen euro beschikbaar. Door de oplopende inflatie bleken de bouwkosten te hoog geworden.

Teruglopend aantal kerkbezoekers

Daarnaast kreeg de gemeente te maken met de gevolgen van corona. “Sinds die tijd merken we dat een deel van onze gemeente de dienst voortaan thuis via een scherm blijft volgen.” De nieuwbouw afblazen of kiezen voor een ander bestaand gebouw bleek geen optie. “We hebben per zondag 1.100 kerkgangers, verspreid over twee diensten. Zulke grote gebouwen zijn er nauwelijks in Middelburg”, stelt Marco Walhout.

De bouwcommissie van De Ontmoeting ging aan de slag om een goedkoper ontwerp te maken, dat wel voor 6,5 miljoen kon worden gebouwd. Dat is gelukt, al is de kerk nu wel kleiner geworden; het biedt plaats aan 750 in plaats van 900 kerkgangers. Ook de eerste verdieping van de kerk is verdwenen, het gebouw krijgt nu alleen een begane grond.

Parkeerplaats doordeweeks voor toeristen

Het gebouw is wel duurzamer geworden, met onder meer zonnepanelen. Die zonnepanelen krijgen ook nog een andere functie. De parkeerplaats van de kerk wordt doordeweeks opengesteld voor toeristen die Middelburg bezoeken en hun auto niet in de stad kwijt kunnen. “Veel auto’s zijn tegenwoordig elektrisch. Dus dan kunnen ze mooi worden opgeladen met onze zonnepanelen”, aldus Jan Louws van de bouwcommissie. De kerkgemeenschap is nog in overleg met de gemeente over het gebruik van de parkeerplaats.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.